Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Od 18 sati bez automobila u centru grada

 (Foto: biciklo.me)

NVO Biciklo.me, u saradnji sa Evropskom kućom, Kancelarijom za mlade Glavnog grada i Sekretarijatom za saobraćaj, večeras u 18 časova organizuje 81. po redu vožnju Critical Mass, kojom će biti obilježen Svjetski dan bez automobila i završena ovogodišnja proslava Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici.

Vožnja je otvorena za sve koji žele da zajedno sa sugrađanima voze biciklo podgoričkim ulicama oslobođenim od motornog saobraćaja.

Okupljanje je tradicionalno na Trgu nezavisnosti, odakle će u 18 časova ljudi svih generacija na biciklima krenuti laganim tempom ulicama, u pratnji saobraćajne policije i organizatora.

Ruta duga 8,5 kilometara ovoga puta vodi Bulevarom Ivana Crnojevića, ulicama 13. jula, Dalmatinskom i Meše Selimovića, zatim bulevarima Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, a potom preko Krivog mosta, Zabjela i Stare Varoši nazad do Trga.

Dan automobila obilježava se širom svijeta brojnim manifestacijama kojima se ulice u gradovima otvaraju za ljude, koji tako dobijaju priliku da ulični prostor koriste za šetnju, vožnju biciklom, druženje i kulturne događaje.

Kritična masa, koju Biciklo.me već više od deset godina organizuje jednom mjesečno, ima za cilj da promoviše biciklo kao održivo i ekološko prevozno sredstvo, ali i da podstakne nadležne organe da obezbijede uslove kako bi građani mogli bezbjedno i efikasno da se kreću biciklom.

Mn.M.