Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BOŽOVIĆ: Nastavnicima veće plate i do 160 eura

Foto: gradski.me

Nastavnici će i ovog mjeseca da dobiju uvećanu zaradu, ukupno sa julskim povećanjem u iznosu od najmanje 17 odsto neto. Kako još nije potpisan izmijenjeni Granski kolektivni ugovor, to će im se obračunati po jednokratnoj formuli samo za ovaj mjesec.

– To znači da će od septembra, s julskim uvećanjem zarade biti povećane za 140 -160 eura – rekao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

Ovo uvećanje proizilazi na osnovu pređašnjeg sporazuma sa Vladom, a nakon što su sindikalci u februaru organizovali štrajk, a potom ga obustavili kada je uspostavljen dogovor sa predstavnicima izvršne vlasti. Tada su potpisali sporazum kojim su im definisana ova uvećanja. Štrajkovali su zato što im početkom januara nije uvećana zarada za deset odsto, koliko je bilo propisano Granskim kolektivnim ugovorom. To uvećanje je realizovano u julu, a sada dodatno imaju i u septembru.

Predsjednik Sindikata prosvjete kaže da će nastavni kadar i ostali zaposleni dobiti veću platu i kroz program „Evropa sad 2“.

Od 1. oktobra očekuju uvećanja u iznosu od 17,5 do 18 odsto. Božović kaže da će sada prosječna zarada nastavnicima da iznosi više od 1.000 eura.

– Prije tri godine prosječna zarada bila je 500 eura – rekao je on.

Božović kaže da svakako nastavni kadar zaslužuje veća primanja i da će raditi na unapređenju njihovog položaja.

Ističe da će najveće uvećanje osjetiti zaposlene higijeničarke koje će dobiti platu u iznosu od 600 eura, toliko je kroz program „Evropa sad“ predviđeno da primaju radnici koji imaju završenu srednju školu.

Izvor: Pobjeda