Porto Novi
DRUŠTVO NAŠE PRIČE SLAJDER

SOFIJA DRAKULOVIĆ NAGRAĐENA ZA POETSKI OPUS: Stvara pjesme koje režu duboko

Svijet stvaralaštva za pjesnikinju Sofiju Drakulović je istovremeno najsrećnije i najtužnije mjesto. Uvijek joj je drago što kroz razna stilska sredstva može da se na kreativan način pozabavi problemima društva ili pojedinca, ali sva melahnolija stvaralačkog procesa upravo leži u tim problemima.

Podgoričanka Sofija Drakulović studentkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću, na Studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Članica je Foruma mladih pisaca KIC-a od 2022. godine. Dobitnica je druge nagrade za najbolju zbirku poezije na festivalu Slovo Gorčina u Stocu. Na istom festivalu u Stocu i na Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju je bila finalistkinja pjesničkih konkursa. Poezija joj je objavljena u elektronskim časopisima Strane, Čovjek časopis, Bludni stih i Astronaut, i u časopisu Glasnik Narodne biblioteke Radosav Ljumović.

Poezija je forma koja je oduvijek privlačila. Prve pjesme su nastale još dok je bila u osnovnoj školi, s tim što su tada predstavljale jedan vid zabave, priča Drakulović za portal MNE magazin.

Prisjeća se da je tada bilo puno šaljivih rimovanja i stihova koji su pretežno opisivali članove porodice ili njene drugare. Tokom srednje škole počela je da istražuje i ,,otkriva” pisce zbog kojih je poželjela da i ona stvara nešto ozbiljno, a istovremeno i oslobađajuće. Kada je upisala fakultet, tada je konačno definisala stil kojim će se voditi u daljem pisanju.

Objašnjavajući koje teme obrađuje kroz poeziju, Drakulović kaže da lirski glas koji je prisutan u svim pjesmama je zapravo glas savremenog čovjeka koji, sa dozom ironije i cinizma, govori o usamljenosti, različitim odnosima, nelagodama svijeta i društva u kom živimo.

-Najprostije rečeno – tema je teret sadašnjice – rekla je ona.

Reakcije čitalaca su uvijek različite. Najčešće što čuje je da su njene pjesme nalik nekom sječivu koje reže duboko, obavezno uz propratno ,,Uf!”. Mada je, kaže Drakulović, najzanimljiviji komentar koji je dobila bio u obliku  poređenja njene poezije sa rep pjesmama.

Upitana da li je društveni ambijent u kojem se nalazimo motiviše da se bavi poezijom, Drakulović navodi da će uvijek govoriti da je najveća sreća što je naišla na Forum mladih pisaca KIC-a čija je članica postala 2022. godine. To je kolektiv koji joj pruža najviše motivacije, ohrabrenja i podrške.

Mogla bih reći da se poezija cijeni u teorijskom smislu, ali vrlo malo u praktičnom. Mladim pjesnicima u Crnoj Gori je potrebno više festivala i konkursa koji će im obezbijediti vidljivost, a tako omogućiti i publici da se upozna sa nečim novim. Nadam se da ću u budućnosti moći da kulturnoj sceni doprinesem u tom smislu – kazala je ona.

Drakulović na Radiju Kršu vodi emsijju ,,Opkoračenje” sa koleginicom i prijateljicom Marijom Marković. Osmišljena je tako da bude dostupna svima; srednjoškolcima, studentima, svima koje književnost zanima. Govore u emisiji kako o klasicima domaće književnosti, tako i o savremenim djelima koja vrijedi pročitati.

– Naša vizija je da, na zanimljiv način, slušaoce upoznamo sa određenim književnim djelom i autorom, a tako pokušamo da ih motivišemo da čitaju i razvijaju duhovnu dimenziju svog bića – istakla je pjesnikinja.

Svaka situacija je čini ponosnom – od objavljivanja u časopisima, do učešća na festivalima. Drago joj je što postoje ljudi koji reaguju na njenu poeziju i mogu da se povežu sa njom.

-Trenutno ,,brusim” zbirku i nadam se da ću je izdati. Pa eto, potrudiću se da se to desi što brže – zaključuje naša sagovornica.

N.Đ.