Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Otvorena nova Klinika za psihijatriju

Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Novi objekat Klinike za psihijatriju u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, za koji je iz državnog budžeta izdvojeno 7 320 000 eura, otvoren ja danas u Podgorici. Svečanim presijecanjem vrpce kliniku su pustili u rad premijer Milojko Spajić, ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i direktor Kliničkog centra dr Aleksandar Radović.

Šimun je kazao da je nova klinika sagrađena po najsavremenijim medicinskim standardima, da ima sve neophodne sadržaje za liječenje pacijenata sa mentalnim problemima i da predstavlja prekretnicu u brizi države o pacijentima ali i brige o uslovima u kojima rade ljekari i medicinsko osoblje.

– Više decenija stara klinika u kruševačkom parku i uslovi nedostojni čovjeka, slika su i prilika isto toliko duge nebrige i nemara donosilaca odluka, koji su zdravstvo i zdravlje pacijenata držali na marginama interesovanja i djelovanja – kazao je Šimun.

On je naglasio da prvi put u Crnoj Gori, u okviru nove klinike, postoji odjeljenje za dječiju psihijatriju.

– Do sada smo za ovakva stanja mladih pacijenata pružali ambulantnu uslugu, a za bolničko liječenje slali u države regiona – dodao je on.

Šimun je kazao i da je trenutno u zdravstvenom sistemu u različitim fazama realizacije 20 aktivnih projekata iz kapitalnog budžeta, IPA fondova i kreditnih aranžmana, čija vrijednost iznosi oko 145 000 000 eura.

Direktor KCCG-a Aleksandar Radović kazao je da je danas jedan od ključnih trenutaka u razvoju medicine u Crnoj Gori. On je istakao da klinika prelazi iz privremenog montažnog objekta u kojem je bila 50 godina.

– Danas ovu važnu granu medicine useljavamo u jedan od najmodernijih zdravstvenih objekata u državi. Klinika prati savremene medicinske standarde, tako se mentalno zdravlje stvalja visoko na ljestvici zdravstvenog sistema, smanjuje se stigma u vezi sa mentalnim bolestima – rekao je Radović.

Kako je naveo, nova klinika je površine ukupno preko 3,5 hiljada metara kvadratnih.

– Umjesto dosadašnjih 7 soba i 40 postelja, u novom objektu imaćemo 20 soba, sa 57 bolesničkih postelja – dodao je Radović.

On je naveo da će u okviru klinike raditi pet odjeljenja i to za psihotične poremećaje, nepsihotične afektivne poremaće i krizna stanja, kao i odjeljenja za promećaje izazvane upotrebom i zavisnošću supstanci, i dječije i adolescentne psihijatrije.

– Ovdje radi 14 psihijatara i još tri ljekara koji su na specijalizaciji, četvoro specijalista za dječiju i adolescentnu psihijatriju i još troje ljekara koji su na specijalizaciji dječije psihijatrije, kao i šest psihologa od kojih je dvoje na stručnom usavršavanju. Na klinici radi i 16 medicinskih sestara, a u toku je prijem i dodatnog broja izvršilaca, što će osigurati kvalitetnu brigu o pacijentima – poručio je Radović

Istakao je da je nova klinika ujedno i omaž viziji akademika, doktora Dušana Kosovića koji je 1960. godine osnovao prvu psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori, a zatim impresivnu karijeru nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama te da u znak zahvalnosti njemu i njegovoj porodici nova klinika nosi njegovo ime.

Porodica Kosović donirala je 200 hiljada eura za izgradnju klinike.

Izvor: CDM