Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

KSCG: Najbolji somelijer Crne Gore je Bojan Vukasojević

Foto: Kluba Somelijera Crne Gore

Klub Somelijera Crne Gore u nedjelju, 15.09. je u hotelu „Cue“ u Podgorici organizovao takmičenje za najboljeg somelijera Crne Gore. Sjajnih 10 kandidata, od kojih čak tri dame takmičili su se za ovu prestižnu titulu, saopšteno je iz Kluba Somelijera Crne Gore.

Takmičenje se sastojalo od brojnih izazovnih zadataka, a kandidati su pred žirijem pokazali svoje znanje i umijeće u degustaciji vina i spirita kao i u posluženju vina. 

Žiri (foto: Kluba Somelijera Crne Gore)

Žiri su činili iskusni stručnjaci u ovoj branši: Zoran Avramović, predsjednik Kluba Somelijera Crne Gore, dr Rada Pajović, redovni profesor na Biotehničkom Fakultetu, Dragan Trifunović, počasni član Kluba Somelijera Crne Gore i Stevo Đokmarković, potpredsjednika Kluba Somelijera Crne Gore.

Finalisti (foto: Kluba Somelijera Crne Gore)

U finale takmičenja plasirala su se tri takmičara od kojih je Bojan Vukasojević, po ocjeni stručnog žirija, zaslužio titulu najboljeg somelijera. I dok je sa sa vinom nazdravljao pobjedi Bojan je već razmišljao o pripremama za takmičenje najboljeg somelijera Evrope i Afrike, koje ga očekuju u novembru, a na kojem će predstavljati Crnu Goru. 

Foto: Kluba Somelijera Crne Gore

– Ovo takmičenje je od izuzetnog značaja za podizanje svijesti o vinskoj kulturi i važnosti somelijerskog poziva, posebno u Crnoj Gori koja gradi svoj brend kao zemlja vina. Kao Klub ponosni smo na broj takmičara koji se prijavio i jako sam zadovoljan pokazanim znanjem i vještinama takmičara. To mi govori da su mladi ljudi u ovoj branši spremni i žele da uče, kao i da vide potencijal ovog zanimanja. Mi kao Klub, danas smo položili još jedan test i želio bih da se zahvalim svim sponzorima koji su nas podržali u organizaciji ovog takmičenja. Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva koje nas je podržalo u našoj namjeri da širimo vinsku kulturu. Nadamo se da će i druga nadležna ministarstva prepoznati važnost i značaj doprinosa koji naš klub može da da i da će nas podržati u našoj namjeri da se sledeće takmičenje za najboljeg somelijera Evrope organizuje kod nas u Crnoj Gori. To je naša velika želja jer znamo koliko bi to doprinijelo pozitivnom imidžu i brendu Crne Gore, a sa druge strane i sjajna prilika da se predstavimo kao vrhunska turistička i vinska destinacija – saopštio je Zoran Avramović, predsjednik Kluba Somelijera Crne Gore.

Mn.M.