Porto Novi
ART PREPORUKA

PODGORICA: Sjutra izložba ,,Tri grada, jedna umjetnica” u Modernoj galeriji

Foto: podgorica.travel

Izložba Milene Pavlović Barili ,,Tri grada, jedna umjetnica” biće otvorena u utorak 17. septembra u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Podgorice) u 20 časova.

Kustoskinje izložbe su Ljiljana Karadžić i Violeta Tomić. Na izložbi će biti prikazana 43 djela, slike i ilustracije iz različitih faza Mileninog stvaralavštva.

Život i djelo Milene Pavlović Barili, jedne od najintrigantnijih figura srpske umjetnosti prve
polovine XX vijeka, po mnogo čemu su bili izuzetni, neuobičajeni. Sve što je obilježilo njen
kratki život bilo je egzotično, živopisno – porijeklo, trajanje i kraj. Bila je izrazito darovita,
maštovita, samosvojna, obrazovana, zanatski vična, senzibilna umjetnica, slikarka-pjesnikinja, nomad.

Neuklopljenost i neukalupljenost u društvene obrasce i dominantne tokove nacionalne umjetnosti epohe ispleli su oko Mileninog lika mnogo godina nakon njene smrti mitsku auru.

Za razliku od magistralnih stremljenja na jugoslovenskoj sceni u međuratnom periodu koja
karakterišu čulnost, pikturalnost, ekspresija, intimizam, umjetnica formalno i poetički i stavlja u fokus svojih istraživanja imaginarno, snoliko, simbolično, autobiografsko.

Mileninu ličnost su formirale različite kulture (srpska i italijanska) rano razdvojenih roditelja,
nepremostiva različitost njihovih karaktera i načina života, kao i stalna putovanja od najranijeg djetinjstva. Rasla je u dva odvojena svijeta koja su se ponekad spajala i preplitala, a češće odvajala i sukobljavala. Kada je bila u jednom, osjećala je nostalgiju za drugim. Ta tragedija za dijete postala je srećna okolnost za umjetnika. Od mirne, patrijarhalne srpske palanke, preko evropskih umjetničkih centara sa uskovitlanim modernim strujanjima i vječnim muzejima, pa sve do “novoga svijeta“ Amerike koji ju je neodoljivo privlačio, bipolarnost će je, poput usuda pratiti, nadahnjivati, ali i unositi nespokoj i tjeskobu. Milena je živjela život “transkulturnog migranta”, jer su se mnogobrojni uticaji u njenom djelu prožimali.

Nije bila rigidno vezana za jedan način mišljenja, već se kretala slobodno između više poredaka, a ni u jednom nije bila čvrsto ukorijenjena. Na izvjestan način Milena je rani predskazatelj eklekticizma postmoderne umjetnosti, koji uključuje geografski i kulturni nomadizam, transnacionalnost, učenu umjetnost, citatnost, palimpsest i interdisciplinarnost. Zbog toga njeno djelo iznova dobija na aktuelnosti.

Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom “Vitomir Srbljanović” iz Pljevalja, Fondacijom “Milenin dom”, Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture
i medija Crne Gore i Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.
Izložba je prvo predstavljena u Pljevljima, a nakon Podgorice seli se u Tivat.

Tokom trajanja izložbe biće upriličena stručna vođenja. Izložba se može pogledati do 10.
oktobra.