Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

CRVENI KRST CRNE GORE: Priprema, pozor, sad – nauči prvu pomoć!

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u septembru, pa će tako i ove godine 14. septembra organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta još jednom ukazati na važnost poznavanja prve pomoći, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

– Prva pomoć je jedna od najznačajnijih aktivnosti koje realizuje Crveni krst Crne Gore i, kao takva, prva pomoć predstavlja skup postupaka i vještina od velikog značaja za umanjenje posljedica povreda i pozitivan uticaj na šanse za spasavanje života svih onih koji se nađu u potrebi za ovim vidom pomoći – navodi se u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Procjenjuje se da je više od 23 miliona ljudi u svijetu prošlo obuku prve pomoći, a iz Crvenog krsta Crne Gore ističu da su ponosni na činjenicu da broj obučenih iz godine u godinu u našoj zemlji raste.

– Ove godine kroz obuke organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, takmičenja, predavanja, edukovali smo oko 2.500 građana Crne Gore, a do kraja godine taj broj će se sigurno udvostručiti. Svjetski dan prve pomoći koristimo da ukažemo javnosti koliki je značaj ove djelatnosti i zašto je potrebno znati pružiti prvu pomoć. Ovogodišnja tema je usmjerena na sport i prvu pomoć. Sport nas asocira na zdravlje, promociju zdravih stilova života, vitalnost, snagu, snalažljivost… Sport predstavlja izvor života, mogućnost pomjeranja sopstvenih granica i prilika je za razvijanje takmičarskog, timskog duha i druženje – objašnjavaju iz Crvenog krsta Crne Gore.

Bavljenje sportom, naglašavaju oni, može donijeti i određene rizike – usljed prevelikog fizičkog napora i zamora može doći do povrjeđivanja.

– Tada zapravo shvatamo koliko je važno poznavati prvu pomoć – pravovremeno i pravilno odreagovati, pružiti prvu pomoć na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Svjedoci smo posljednjih godina koliko je bilo slučajeva na sportskim terenima i borilištima gdje je pravovremeno pružena prva pomoć spasila život nekom sportisti; zato ovaj dan koristimo da ukažemo na značaj prve pomoći, pozovemo javnost da je nauče i shvatimo koliko je bitno savladati osnove prve pomoći koje mogu da pomognu da pravovremeno odreagujemo i spasimo nekome život – poručuju iz Crvenog krsta Crne Gore.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine dogodi između 25 i 50 miliona sportskih povreda.

Tako je ovaj Svjetski dan prve pomoći posvećen upravo sportu koji prati slogan: Priprema, pozor, sad – nauči prvu pomoć!

Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijesti javnosti o značaju poznavanja prve pomoći u sportskim aktivnostima, te poseban fokus na sportiste, trenere, sudije i sve koje se profesionalno ili amaterski bave sportom da nauče prvu pomoć. Takođe, cilj je da upoznaju javnost o značaju poznavanja kardio-pulmunalne reanimacije i upotrebe AED aparata (automatski eksterni defibrilator) koji u posljednjih nekoliko godina imaju veoma bitnu ulogu u oživljavanju.

– Da bi ispunili zadate ciljeve, lokalne organizacije Crvenog krsta će ovaj dan obilježiti na jedinstveni način, tako što će organizovati javni čas za sportske kolektive, uključiti u kampanju sportiste koji će putem društvenih mreža pozvati javnost da nauče osnove prve pomoći – piše u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Takođe, ovaj dan će obilježiti promocijom kroz društvene mreže i kreiranjem online kviza znanja o pružanju prve pomoći u sportu, te distribucijom power point prezentacije na temu ,,Sport i prva pomoć” koja će se koristiti na predavanjima povodom obilježavanja ovog dana.

– Pripremite se i vi. Naučite prvu pomoć – javite se najbližoj organizaciji Crvenog krsta – kažu iz Crvenog krsta Crne Gore.

Mn.M.