Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Fondacija Miloš Karadaglić raspisala konkurs za šest vrijednih stipendija

Fondacija Miloš Karadaglić, koja nosi ime svjetski poznatog crnogorskog gitariste, raspisala je konkurs za dodjelu stipendija i grantova umjetnicima i organizacijama iz Crne Gore i regiona.
Nakon uspješnog prvog ciklusa stipendija, Fondacija će ponovo podržati talentovane pojedince i organizacije iz Crne Gore, te šireg regiona Zapadnog Balkana.
Kako su kazali, obezbijedili su dvije stipendije za školovanje u oblasti klasične muzike, zatim jedan program podrške za audio-vizuelni projekat, kao i do tri granta za finansiranje i dofinansiranje kulturno-umjetničkih projekata.
Proces evaluacije i odabira stipendista i grantova vršiće stručni žiri sastavljen od istaknutih profesionalaca iz oblasti umjetnosti i kulture: Miloš Karadaglić, predsjednik žirija, Šejla Kamerić, međunarodno priznata vizuelna umjetnica iz Bosne i Hercegovine, Željka Udovičić Pleština, jedno od vodećih imena dramaturgije na ovim prostorima, iz Hrvatske, ser Rodžer Rajt, dugogodišnji direktor BBC radija i prestižnog Proms festivala iz Velike Britanije, Ilija Subotić, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.
Ulaganje u umjetnost neophodno i vrijedno
Karadaglić se nada da će konkurs i ove godine motivisati još jednu generaciju kulturnih stvaralaca da usavršavaju svoje kreativne potencijale, te afirmišu kreativni duh i univerzalne vrijednosti.
– Prvi ciklus stipendija iznjedrio je izvanredne projekte i talente koji su nadmašili naša očekivanja. Rad i predanost Petre, Aleksadre, Koste i Rastka uticali su na mene, pokazavši koliko umjetnost ima moć da mijenja ljude, zajednice, pa i cijeli svijet. Svaki od njih nosi jedinstvenu priču, a njihov uspjeh je najbolji pokazatelj koliko je ulaganje u mlade umjetnike neophodno i vrijedno – poručio je Karadaglić.
Tri stipendije i do tri granta
Fondacija i njeni partneri dodjeljuju dvije stipendije od po 10.000 eura u bruto iznosu za podršku punoljetnim studentima koji započinju ili već pohađaju nastavu na visokoškolskim ustanovama iz oblasti klasične muzike.
Stipendije su dostupne studentima svih instrumentalnih odsjeka, solo ili operskim pjevačima, dirigentima i kompozitorima, a pravo prijave imaju državljani Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.
Fondacija će i, programom podrške za audio-vizuelni projekat, pružiti do 100 sati besplatnog korišćenja muzičkog ili 50 sati video studija Synchro 360 u Porto Montenegru.
Ta jedinstvena prilika dostupna je kreativcima iz cijelog regiona koji se bave audio-vizuelnom produkcijom, bez obzira na nivo obrazovanja ili godine umjetničkog iskustva.
Na kraju, Fondacija raspisuje konkurs za do tri granta za finansiranje i dofinansiranje kulturno-umjetničkih projekata. Ukupan iznos od 20.000 eura u bruto iznosu biće raspodijeljen između najviše tri aplikanta. Konkurs je otvoren za nevladine organizacije i privredne subjekte registrovane na teritoriji Zapadnog Balkana, koji su aktivni u oblasti kulture.
Finansijska, ali i mentorska podrška, direktorica Fondacije Katarina Milačić ističe da joj je drago što mogu da obezbijede ne samo finansijsku već i mentorsku podršku, ali i to što pružanju neophodne motivacije i smjernice kako bi se projekti stipendista istakli na svjetskoj sceni.
– Kroz saradnju sa Fondacijom i njenim partnerima i prijateljima, naši stipendisti imaju priliku da uče od nekih od najuspješnijih umjetnika današnjice, čije su iskustvo te konekcije u svijetu umjetnosti, neprocjenjive. Raditi i učiti uz podršku takvih mentora otvara mladim kreativcima vrata koja su im možda do sada bila nedostupna  – navela je Milačić.
Misija Fondacije, kako je poručila, ostaje jasna – podržati one koji vjeruju u snagu umjetnosti, otvarajući im put ka širem svijetu, novim mogućnostima i ostvarivanju potencijala koji nose u sebi.
Konkurs otvoren do 13. oktobra
Prijave se podnose od 13. septembra do 13. oktobra, a više detalja o konkursu i načinu prijavljivanja dostupno je na zvaničnoj stranici Fondacije https://milos-foundation.org/news/.