Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

FILIPOVIĆ: Penzije neće biti niže

 
Oleg FilipovićOleg Filipović (Foto: RTCG)
 

Izmijenjeni Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju neće donijeti niže penzije budućim korisnicima, kaže za Radio Crne Gore ekonomski analitičar Oleg Filipović. Smatra da je Fond PIO ugrožen od kada postoji i da je reforma neophodna.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ugrožen od kada postoji i neophodno ga je transformisati. To je za Radio kazao ekonomski analitičar Oleg Filipović komentarišući odluku predsjednika Jakova Milatovića da, izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju vrati parlamentu na ponovno odlučivanje.

-Suštinsko je pitanje je kako će se uraditi reforma penzionog fonda, da li mi i dalje hoćemo da držimo penzioni fond kao, ne direktno, ali suštinski kao budžetsku jedinicu pri Ministrstvu finansija ili ćemo od penzinog fonda pokušati da pravimo fond. Dok god on funkcionište po ovakvom principu on će biti ugrožen – kazao je Filipović.

Filipović nije saglasan sa ocjenom predsjednika Milatovića da će budućim penzionerima, izmjene zakona, donijeti niže penzije.

Predsjednik države na ponovno odlučivanje vratio je i Zakone o PDV-u i akcizama, dok je Zakon o radu najavio da će potpisati.

Izvor: Portal RTCG