Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UBHVFP: Testirano 785 grla, prisustvo kju groznice potvrđeno kod 203

Foto: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Od 1. juna do danas testirano je 785 grla na osam farmi koje se bave proizvodnjom mlijeka na kojima je iz ovog ili onog razloga registrovano deset gazdinstava. Trenutni serološki nalazi potvrđuju da kod 203 grla postoji sumnja na prisustvo bolesti (pozitivan serološki nalaz, odnosno prisustvo antitijela) dok je kod njih devet PCR testom u mlijeku, drugim izlučevinama ili analizom tkiva utvrđeno da infekcija postoji, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

– Do sada je eutanazirano 59 grla sa pozitivnim PCR nalazom ili izraženim kliničkim simptomima, dok eutanaziju čeka još sedam grla i ona će biti sprovedena odmah po dobijanju informacije od opština Nikšić i Danilovgrad o obezbijeđenoj lokaciji za neškodljivo uklanjanje – navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uz zalaganje resornog ministarstva i punu podršku Vlade Crne Gore farmeri će, obećavaju, biti obeštećeni za svako eutanazirano ili uginulo grlo, a u skladu sa zakonom iz Budžeta Crne Gore koji je opredijeljen za ove namjene.

– Ne sumnjamo da će i Ministarstvo, ali i lokalne uprave u narednom periodu pomoći farmerima kako bi šteta koju su pretrpjeli bila nadoknađena – kažu iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Što se proizvoda od mlijeka, odnosno konkretno sira tiče, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navodi da ni na jednom gazdinstvu koje ima registrovan objekat za proizvodnju sira do sada nije zabilježen nijedan slučaj pojave Q groznice.

– Pored ovog, brojni naučni radovi urađeni na ovu temu kao i tvrdnje organizacija koje se bave bezbjednošću hrane dovode mogućnost zaraze ovim mikroorganizmom konzumacijom sira na zanemarljiv nivo tvrdnjom da sam tehnološki postupak proizvodnje sira uništava ove mikroorganizme. Ipak, ukoliko bismo zabilježili i jedan slučaj zaraze na bilo kom gazdinstvu sva dalja proizvodnja biće zabranjena do prestanka zaraze na tom gazdinstvu, a svi proizvodi, kao i mlijeko biće neškodljivo uklonjeni – rekli su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Apeluju na proizvođače sira da se pridržavaju svih preporučenih procedura u skladu sa Priručnikom o higijenskim zahtjevima za proizvođače primarnih proizvoda na gazdinstvima koji je dostupan na sajtu.

– Kako ovu bolest nije moguće iskorjeniti sa teritorije Crne Gore već je neophodno sprovoditi mjere za kontrolu bolesti prije svega preventivne mjere na gazdinstvima sa životinjama koje treba da sprovode držaoci životinja, a koje uključuju biosigurnosne mjere na gazdinstvu (npr., održavanje dobre higijene na farmi, redovno čišćenje, pranje i dezinfekciju i dezinsekciju objekata, pravilno odlaganje stajnjaka…) – ističu iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Mole javnost da ne reaguje na laičke objave ,,pojedinih medija i istupe pojedinaca u medijima, koji nemaju nikakvu stručnu i naučnu težinu”, a protiv kojih će zbog iznošenja netačnih tvrdnji preduzeti određene mjere u skladu sa zakonom.

– Pored ovog, posle jučerašnjih tekstova u medijima o uginuću ovaca na jednom gazdinstvu  u Nikšiću, iz laboratorije je potvrđeno da su svi uzorci ovaca negativni na Q groznicu i da je uzrok uginuća vjerovatno posledica nekih drugih infekcija. I na kraju kao veoma važno, pozivamo sve držaoce životinja da svaku promjenu zdravstvenog stanja prijave nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izaći na teren i izvršiti uzorkovanje i druge potrebne mjere, a sve troškove ovog nadzora snosiće uprava što znači da držaocima usluge uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja biti besplatne – kažu iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 
Mn.M.