Porto Novi
PREPORUKA SPORT

ZVANIČNO: Svetislav Pešić više nije selektor reprezentacije Srbije

Foto: MN Press/tw

Selektor muške „A“ reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić će po isteku važećeg ugovora, krajem septembra, prestati da obavlja tu funkciju, saopšteno je iz PR službe Košarkaškog saveza Srbije. Sedamdesetpetogodišnji trener koji je osvojio medalje na svim velikim takmičenjima, Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, nakon tri godine u svom drugom mandatu na klupi nacionalnog tima naše zemlje ostavlja svojim nasljednicima u amanet primjer predanog rada, dobre pripreme i dobrih rezultata, poručuju iz KSS.

U posljednje tri sezone, selektor Pešić je sa reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i srebro na Svjetskom prvenstvu u Manili, uz plasman u osminu finala na Eurobasketu 2022.

Prethodno, Svetislav Pešić je sa reprezentacijom SR Jugoslavije osvajao zlatne medalje na Eurobasketu 2001. u Istanbulu i Svjetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu.

Nasljeđe Svetislava Pešića u srpskoj, jugoslovenskoj i svjetskoj košarci, ogleda se, kako ističu iz KSS, i kroz uspjehe ovog stručnjaka na klupskom planu, kao i uspjehe sa reprezentacijom Njemačke, odnosno mlađim selekcijama SFR Jugoslavije, sa kojom je osvajao zlatne medalje u kategorijama do 19 godina (Svjetsko prvenstvo, Bormio 1987.), do 18 godina (Eurobasket, Austrija 1986.) i do 16 godina (Eurobasket, Bugarska 1985.)

– Za sve učinjeno za reprezentaciju Srbije, kao i domaću košarku u globalu, Košarkaški savez Srbije zahvaljuje Svetislavu Pešiću i želi mu puno sreće i radosti u godinama pred njim. Istovremeno, KSS upućuje zahvalnost doskorašnjem direktoru reprezentacije Srbije Draganu Tarlaću, koji je poslije tri godine uz srpski nacionalni tim nastavio karijeru sportskog funkcionera u Njemačkoj – navodi se u saopštenju PR službe Košarkaškog saveza Srbije.

Podsjećamo, u današnjem intervjuu datom listu ,,Politika” Pešić je rekao:

– Predsjednik KSS-a Predrag Danilović podnio je ostavku. Kako sam razumio, uradio je to da bi omogućio novom rukovodstvu saveza da na početku novog olimpijskog ciklusa formira novi stručni štab i ciljeve. Što se mene lično tiče, još prije Pariza saopštio sam da neko drugi treba da nastavi ono što sam započeo. Pošto vidim da me neki nisu dobro čuli, sada im poručujem, da odgovorni – oni koji će ubuduće voditi KSS – treba da znaju da između ostalog moraju da traže i novog trenera. Ja ću, naravno, uvijek biti na raspolaganju srpskoj košarci, ali ću se okrenuti nekim drugim ciljevima i projektima za koje nisam imao vremena zato što sam 24 časa dnevno bio u službi nacionalnog tima Srbije.

B.R.