Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

U POŽARU IZGUBILI KUĆU I RADIONICU: Aćimići primorani da žive u trafici, potrebna pomoć

Foto: RTCG

Nakon jučerašnje kiše, još kaplje sa plafona jedinog preostalog na zgarištu nekad porodične kuće Aćimića u Donjim Mrkama.

– Suprug je noć proveo na ovom poljskom krevetu. Kiša je padala, ali odavde neće nigdje – započinje razgovor za Dnevnik TVCG Leposava Aćimić.

Iako je skoro mjesec od pozara u kojem su izgubili sve, šok ne jenjava. Vatra je progutala radionicu koja je 80-godišnjem Mitru značila život.

– On ne može sa tim da se pomiri. Neka su djeca živa zdrava. Sve je pošlo – kaže Leposava.

Aćimićima su privremeni smjestaj ponudili rođaci, ali zbog supruga koji odbija da napusti zgarište, ali i stoke o kojoj Leposava brine, ona sada živi u trafici.

Od opštine su dobili pomoć od 600 eura.

Kako je kazao Dragan Božović, sekretar Crvenog krsta, u pitanju je jednokratna pomoć sa kojom Aćimići slabo šta mogu priuštiti.

– Ako znamo da naš grad ima budžet za projekte od 132 miliona eura i ako znamo da isti Sekretarijat raspolaže sa dva miliona i 600 eura, porodici koja ima sve uslove, tih 600 eura ne može da traje ni 15 dana – smatra on.

Rješenje bi mogao biti stambeni kontejner koji košta nekoliko hiljada eura.

– Kao društvo smo posrnuli, ako to ne možemo obezbijediti Aćimićima – rekao je Božović.

U muci koja ih je zatekla, Leposava zahvaljuje svima koji su im ponudili pomoć i uputili riječi podrške. A nakon svega što ih je zadesilo ima samo jednu želju.

– Da imamo toplo mjesto da legnemo. Sad kad počne zima ne možeš pred kućom izaći, a ne da se sjedi u trafici koja nema ni vrata – rekla je Leposava.

Uplatom novca na žiro račun, svi možemo pomoći da Aćimići dočekaju zimu u toplom.

Foto: RTCG

Izvor i foto: RTCG