Porto Novi
ART PREPORUKA

FESTIVAL U VENECIJI: Zlatnog lava dobio film Pedra Almodovara

Foto: Reuters

Zlatnog lava za najbolji film 81. izdanja Filmskog festivala u Veneciji dobio je ,,The Room Next Door” Pedra Almodovara.

Riječ je prvom dugometražnom filmu na engleskom jeziku španskog reditelja Pedra Almodovara. Glavne uloge su ostvarile Tilda Svinton i Džulijan Mur.

Filmska adaptacija romana ,,What Are You Going Through” Sigrid Nunjez govori o spisateljici Ingrid koja obnavlja prijateljstvo s Martom.

Marta, koja se bori s terminalnim rakom grlića materice, želi dostojanstveno umrijeti i traži od Ingrid da bude u susjednoj sobi kada uzme tabletu za eutanaziju. Film je nedavno premijerno prikazan, a publika je ekipu nagradila gromoglasnim aplauzom koji je trajao čak 17 minuta.

Almodovar, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih španskih reditelja, izjavio je kako bi svaka osoba na svijetu trebala imati mogućnost eutanazije.

Glavni žiri 81. izdanja Filmskog festivala u Veneciji činili su Izabel Hupert, Džejms Grej, Endru Hejg, Agnješka Holand, Kleber Mendonka Filjo, Abderahman Sisako, Đuzepe Tornatore, Julia fon Hajnz i Žang Ziji.

Veliku nagradu žirija dobio je ,,Vermiglio” Maure Delpero. Srebrenog lava za najbolju režiju dobio je Brejdi Korbe za ,,The Brutalist”. Specijalnu nagradu žirija dobila je Dea Kulumbegašvili za film ,,April”.

Murilo Hauser, Heitor Lorega su nagrađeni za najbolji scenario za film ,,I'm Still Here”.

Nikol Kidman dobila je Volpi kup za najbolju glumicu za ,,Baby Girl”. Volpi kup za najboljeg glumca dodijeljen je Vinsentu Lindonu za ,,The Quiet Son”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa