Porto Novi
SLAJDER ZDRAVLJE

DANIJELA OSTOJIĆ U PODGORICI: Suočavanje sa sobom je bolno, ali vodi ka zdravoj ličnosti

Danijela Ostojić

Suočavanje sa sobom je teško, kompleksno i bolno, jer čovjek tada mora da uloži mnogo napora da bi došlo do promjene u navikama, razmišljanju i ponašanju. Ali je moguće. Stoga je potrebno isticati značaj edukacije na temu mentalnog zdravlja, mijenjati iracionalna uvjerenja, rušiti negativne tradicionalne postulate i pružiti podršku onima kojima je potrebna. Ovo su neki od stavova  o kojima se danas govorilo na konferenciji ,,Promijeni balkanska uvjerenja” koju je u hotelu Hilton u Podgorici održala Danijela Ostojić, klinički psiholog s više od 15 godina iskustva u radu sa djecom, adolescentima i odraslima.

Marija Babić

U najavi konferencije i uvodnom obraćanju klinički psiholog i psihoterapeut  iz Podgorice Marija Babić ukazala je na značaj organizovanja ovakvih konferencija i kazala da se i ona u radu susreće s brojnim zabludama, sklonostima ka iracionalnim uvjerenjima i disfunkcionalnim tendencijama, kako na individualnom, tako i širem, nacionalnom planu. 

-Uvijek mi je bila želja da to pokušamo da mijenjamo. Danijela i ja dijelimo viziju te promjene i uvjerene smo da je moguća.  Albert Elis, osnivač terapije kojom se Danijela i ja bavimo (racionalna emocionalna bihejviolarna terapija) je rekao da su najbolje godine našeg života one u kojima pokušavamo da preuzimamo odgovornost nad svojim emocijama i kada shvatimo da nam niko nije kriv, već da sami preuzimamo odgovornost nad tim kako se osjećamo i šta možemo da očekujemo.  Danas ćete biti u prilici da upoznate neke grupe iracionalnih uvjerenja, razlika koje je značajno prepoznati ne samo na individualnom planu. Moj cilj  i želja bili su da se ove  psihoterapijske konferencije počinju dešavati ovdje kod nas. Ta želja mi se ispunila i nadam se da će zaživjeti i da ćemo ovaj trend i praksu nastaviti-kazala je Babić.

U prvom obraćanju učesnicima Danijela Ostojić je ukazala na činjenicu da živimo u vremenu kada je svima potrebna podrška i da se bez nje ne može živjeti. A baš ta podrška najviše nam nedostaje.

-Moja misija je da se približim ljudima i da više ne pravimo bauk od mentalnog zdravlja nego da naučimo šta možemo da uradimo. Uvjerenja, misli, razmišljanja, ideje, to je nešto što nije ,,palo s neba”, a većina klijenata koji dolaze u kliničku praksu misle da je tako. Često dobijam odgovor: ,,Ja sam se s tim rodio!”. To pokazuje koliko mi ne znamo odakle dolaze naše misli, kako smo ih formirali…Najdominantnija iskustva dolaze iz porodice. Ako smo imali zdravo i funkcionalno okruženje u porodici, naša uvjerenja, filozofije, misli i stavovi biće fleksibilni, a ne rigidni i iracionalni. Ali, ono što viđamo u praksi su mahom ljudi koji su formirali svoj kognitivni sistem, odnosno došli iz jako disfunkcionalnih porodica u kojima nije bilo emocionalnog supporta, nije bilo podrške djetetu, nisu potrebe djeteta bile zadovoljenje po adekvatnom protokolu-kazala je Ostojić.

Ona je ukazala i na značaj suočavanja sa samim sobom.

-Dva su puta: jedan da se suočite sa sobom i postanete zdrave ličnosti, a  drugi je da do kraja života živite u iluziji s potisnutim sadržajem. To ispliva kroz tahikardiju, povišen krvni pritisak, probleme sa štitnom žlijezdom…Moja preporuka je da se treba baviti sobom. To je uvijek bolno iskustvo, ali kad prođete tu bol i neprijatnost spoznate ko ste i šta ste potiskivali-kazala je ona.

Govorila je i o ,,aktivirajućim događajima” i načinima kako da nas ne opterećuju ma kakvi bili. Osnova je, kako je objasnila, u racionalnom i iracionalnom razmišljanju. Ako naučite da negativne aktivirajuće događaje posmatrate racionalno i razumno imate veliku šansu da kontrolišete svoje emocije i svoje ponašanje.

Na konferenciji je bilo riječi i o anksioznosti, depresiji,  bijesu, niskom samopouzdanju, o tome kako su pojedinci razumjeli konflikte u braku i kako su ih prevazišli. Značajan dio bio je posvećen analizi glavnih uzroka transgeneracijske traume na Balkanu i zašto je tako teško izaći iz naučenih obrazaca.

Dva su puta: jedan da se suočite sa sobom i postanete zdrave ličnosti, a  drugi je da do kraja života živite u iluziji s potisnutim sadržajem

Učesnici su bili u prilici i da se upoznaju s mnoštvom tehnika koje se koriste u psihoterapijskoj praksi, a koje im mogu poslužiti da poprave raspolaženje i krenu ka zdravijim perspektivama. Nakon četiri sata aktivnog i interaktivnog  predavanja, posjetioci su postali bogatiji za iskustvo iz kliničke prakse objašnjeno jednostavno, kroz primjere.

This slideshow requires JavaScript.

Završni dio konferencije obilježen je odgovorima na pitanja koja su posjetioci postavljali.

V.T.

Foto: B. Šekularac