Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminuo brazilski muzičar Seržo Mendes

U saopštenju, Mendesova porodica je napisala da je mirno preminuo u Los Anđelesu.

– Njegova supruga i muzička partnerka u posljednje 54 godine, Grasinja Leporače Mendes, bila je uz njega, kao i njegova voljena djeca. Mendes je posljednji put nastupio u novembru 2023. godine na rasprodatim koncertima u Parizu, Londonu i Barseloni – navodi se u saopštenju.

Drugi veliki brazilski muzičari odali su počast svom kolegi kako se vijest o njegovoj smrti širila Brazilom.

Rođen u Niteroiju 11. februara 1941. godine, Mendes je kao dijete učio da svira klasični klavir. Njegov otac je bio ljekar i podsticao je Mendesa da krene njegovim stopama, ali je promijenio mišljenje nakon što je vidio Mendesovu rastuću strast i talenat za džez.

– Kada me vidio kako sviram i shvatio da mi dobro ide sa bendovima, opustio se i pustio me da radim svoju stvar – prisjetio se Mendes u intervjuu iz 2005. godine.

Mendes je započeo svoju muzičku karijeru kao tinejdžer krajem 50-ih, svirajući po noćnim klubovima u Riju baš u trenutku kada je bosa nova postajala svjetska senzacija. Pod mentorstvom pionira bosa nove, Antonija Karlosa Žobima, Mendes je formirao bend Sexteto Bossa Rio i 1961. godine izdao svoj instrumentalni debi album ,,Dance Moderno”. Mendes je postao traženi saradnik američkih muzičara, uključujući Kenonbol Aderlija i Herbija Mana, sa kojima je sarađivao ranih 60-ih.

Mendes se preselio u Los Angeles 1964, potpisao ugovor sa Capitol Recordsom i osnovao bend Brasil ’65. Nakon što su izdata dva albuma sa slabim komercijalnim rezultatima, grupa je angažovala dvije pjevačice, Lani Hol i Bibi Vogel, koje su pjevale na engleskom jeziku i preimenovala se u Brasil ’66. Pod produkcijom Herba Alperta, sljedeći album je postao platinasti, dijelom zahvaljujući uspjehu singla ,,Mas Que Nada”, koji je Mendes ponovo snimio 2006. godine sa bendom Black Eyed Peas.

Brazilski muzičar je 1968. dopro do šire publike kada je izveo pjesmu ,,The Look of Love” na dodjeli Oskara, a verzija pjesme u izvođenju benda Brasil ’66 ušla je u top 10 u SAD-u. To je učinilo Mendesa zvijezdom koja je nastupala za predsjednike i na Svjetskoj izložbi u Japanu 1970. godine, kao i međunarodnim ambasadorom bosa nove.

– Možete se povezati s njom na organski način. Ona vas tjera da sanjate i da se osjećate dobro. Vrlo je ritmična muzika, pa možete plesati uz nju, a ima zavodljive melodije koje ponesete sa sobom, pa ih možete zviždati ili pjevušiti – rekao je o ovom muzičkom žanru 2005. godine.

Mendes je nastavio da snima pjesme tokom 70-ih i 80-ih, a 1983. je postigao još jedan veliki hit sa pjesmom ,,Never Gonna Let You Go”. Povratnički album ,,Timeless”, koji je producirao Will.i.am iz benda Black Eyed Peas, objavio je 2006. Na albumu su gostovali Erika Badu, Q-Tip, Stivi Vonder i Džastin Timberlejk.

Mendes je pomogao u produkciji muzike za animirane filmove ,,Rio” i ,,Rio 2”, a 2012. godine bio je nominovan za Oskara za najbolju originalnu pjesmu ,,Real in Rio”. Osvojio je Gremija za najbolji album svjetske muzike ,,Brasileiro” 1992. godine. Mendes je nastavio da nastupa do prošle godine, a njegov posljednji album ,,In the Key of Joy” objavljen je 2020. godine.

Izvor: vijesti.me