Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

OPERATIVNI TIM MUP-A O UBISTVU PAVIĆEVIĆ: Konstatovan propust u radu policije, tužilaštva i suda za prekršaje

Foto: MUP

Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama juče je održao sjednicu povodom slučaja nasilja u porodici, koji je za posljedicu imao smrt 33-godišnje B.P., saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Nakon sprovedene analize institucionalno preduzetih mjera i radnji i uvida u spise predmeta, na osnovu do sada utvrđenih okolnosti, Tim izražava duboku zabrinutost zbog propusta u radu policije, tužilaštva i suda za prekršaje, koji su prethodili femicidu – kazali su iz MUP-a.

Naime, kako se navodi dalje u saopštenju, i pored činjenice da su ove institucije preduzele aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti, prema stanovištu ovog Tima, ni jedna od pomenutih institucija nije adekvatno procijenila rizik po oštećenu – nijesu obezbijeđeni dostupni svjedočki iskazi, niti je adekvatno vršena kontrola nad primjeniom zaštitne mjere.

– Tim je procijenio kao neadekvatno postupanje nadležnog tužioca, koji nije poštovao obavezujuće Uputstvo Vrhovnog državnog tužilaštva da se žrtva sasluša hitno, a najkasnije u roku od 72 sata od prijave nasilja – saopštili su iz MUP-a.

Kako su poručili, naročito brine odluka suda za prekršaje da okrivljenom izrekne opomenu, kao mjeru upozorenja, iako je u obrazloženju izrečene zaštitne mjere sud našao da postoji opasnost od ponavljanja nasilja.

– Operativni tim nalazi da izrečena sankcija nije bila adekvatna, niti odvraćajuća po učionioca nasilja. Operativni tim će o ovim svojim zapažanjima i zaključcima upoznati nadležne, te insistirati na utvrđivanju eventualne individualne odgovornosti za učinjene propuste, kako bi se spriječilo da do njih ponovo dođe – kazali su oni.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, operativni tim ne zanemaruje činjenicu da su konstatovani propusti djelimično nastali kao posledica nedovoljnih kadrovskih kapaciteta u policiji i tužilaštvu, pa stoga ukazuje na neophodnost da nadležni hitno obezbijede nedostajuće ljudske i druge resurse neophodne za uspostavljanje efikasnog sistema zaštite od nasilja.

Takođe, kako su zaključili, Tim će u pogledu unapređenja i razvijanja mehanizama za praćenje izrečenih zaštitnih mjera, uputiti inicijativu za izmjene i dopune važećih propisa u smislu omogućavanja elektronskog nadzora ovih mjera, po ugledu na mjere nadzora i mjere bezbjednosti u krivičnom postupku.

Izvor: CDM