Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

ULCINJ: Sunset Fashion 2024 – jedinstveni spoj mode, ekologije, umjetnosti i humanosti

Unikatni događaj Sunset Fashion, koji je objedinio modu, umjetnost, ekologiju i humanost, održan je sinoć u prelijepom ambijentu Azul Beach Resorta na Velikoj plaži u Ulcinju.

Treće izdanje ovog događaja otvoreno je poezijom.
Dok je na velikom bimu išao kratki film, književnica Minja Marđonović čitala je odlomke iz svojih romana. Snaga riječi i poruka odjekivale su prostorom.
– Kao što poezija kroz umjetnost može ukazati na brojna društvena pitanja, tako želimo da i modni događaji služe otvaranju dijaloga. Svako djelo dizajnera koje ćete vidjeti rezultat je, ne samo izuzetne kreativnosti, već i duboko promišljanje na temu sačuvanja šuma, klime i vode. Svega onoga što predstavlja izvor života – rekla je na početku voditeljka programa, glumica Ivana Dudić.

Kolekcije
Kolekciju su prvo predstavili studenti Fakulteta za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), smjer Modni dizajn. Oni su dali džinsu novu namjenu. Teksas mantil, jakna, kombinezon, haljina, tašna dobili su tako novo značenje. Grane na haljini ukazivale su na održivost mode i ekologiju. Studenti su prikazali spoj kreativnosti, talenta, tehnologije i funkcionalnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Maša Vukčević u okviru brenda ,,Six One Nine” modelima je ukazala na konekciju između retro i budućnosti. Povezala ih je džipsi boho stilom i futurističkom senzualnošću. Lepršale su pistom manekenke u ležernim pantalonama i topovima, haljinama i suknjama zemljanih tonova. Sve to u kombinaciji sa sunčanim i dioptrijskim naočarima. Oversize rukavi bili su ukomponovani sa suknjom, a seksepilom je odisala i kratka uska haljina. Bila je uočljiva inspiracija Španijom i slobodom duha, pa je upravo to ova kolekcija i prikazala.

This slideshow requires JavaScript.

PS Fashion predstavio je dio nove kolekcije za smjelu, slobodnu ženu koja živi u skladu sa svojom prirodom. To su prikazali kroz sako, ispod kojeg su bile košulja i lepršava suknja, animal print, kapute, uske haljine, prozirnu bluzu, te pantalone.

This slideshow requires JavaScript.

Cher Sea prikazao je kolekciju evropskog brenda RoDaSoleil koji je razvio i patentirao kupaće kostime sa SPF zaštitom od hiljada mikropora koji propuštaju određenu količinu UV zraka. Jednodjelni i dvodjelni kupaći kostimi, te kombinezoni, haljine, tunike i pantalone imali su na sebi cvjetni i animal print, a nije u raznovrsnosti izostao ni geometrijski dezen. Zanimljiva je bila i oslikana haljina.

This slideshow requires JavaScript.

Kristina Ilić, u sklopu brenda ,,Hunt”, prikazala je kolekciju punu boja i ljetnje razdraganosti, ali i seksepilne duge i kratke haljine crvene, krem i žute boje, sa asimetričnim ramenom. 
– Ovo večeras je bilo jedno divno, humano veče, pozitivne energije. Što se tiče same kolekcije, u pitanju su kreacije koje odišu toplinom i živopisnim bojama, stvarajući vizuelni doživljaj, inspirisane mediteranskim zemljama kao što je naša lijepa Crna Gora. Crvena, zlatna i žuta boja  zajedno stvaraju paletu koja podsjeća na toplinu mediteranskog sunca, vinove loze i bogatstva kakve, takođe, ima Crna Gora – kazala je za MNE magazin Ilić nakon revije.

This slideshow requires JavaScript.

Dodala je da haljine i odjevni komadi sofisticiranog kroja mogu se kombinovati sa detaljima koji odražavaju bogatstvo italijanske tradicije.
– Italija je zemlja koju Crnogorci itekako vole i možda na taj način i podsjeća kolekcija malo na Siciliju. Svi su to prokomentarisali i meni je drago, shvatam to kao kompliment. Ova kombinacija boja i stilova stvara jedinstvenu modnu priču koja istovremeno slavi život i eleganciju, a sami događaj Sunset Fashion by Ideja u ovom bajkovitom prostoru Azul Beach Resorta treću godinu zaredom na human, umjetnički način pokušava da očuva ovu neopisivu ljepotu naše Velike plaže i Ade Bojane. Sigurna sam da je većina ljudi posjetila Adu Bojanu, ne samo iz regiona nego iz čitavog svijeta, a oni koji nisu svakako im preporučujem toplo da dođu i vide ljepote Crne Gore i Ade Bojane – rekla je Ilić za MNE magazin.

Igor Jagić očarao je publiku kolekcijom koju je predstavio. Bio je to savršen spoj vanvremenske elegancije, kreativnosti i kroja, a prozirnost i lakoću prikazao je kroz topove i haljine.
– Prezadovoljan sam. Svega je nekoliko minuta nakon što smo završili, kad smo svi prodefilovali ovom divnom pistom. Moji utisci su zaista sjajni, zato što sam prvi put u Crnoj Gori, izlažem svoju kolekciju i baš mi je drago da se to dešava upravo na ovoj fenomenalnoj manifestaciji – prenio je utiske Jagić za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Objašnjava da kada je dobio poziv, nije ni sekund razmišljao da li da ga prihvati ili ne.
– Znam ko organizuje ovo. To su sjajne djevojke koje imaju fantastične ideje. Istog momenta sam rekao ,,da”, iako u tom trenutku nisam znao ni šta ću prikazati. Onda sam već nekako spojio kolekciju za jesen, koju sam izlagao još u junu u Beogradu, sa ljetnom, aktuelnom. Naravno, dodao sam nove komade, jer na ovakvoj manifestaciji, na ovako divnoj plaži pokraj mora, mora da se pokaže nešto zaista dobro – naglasio je Jagić.
Dodaje da ga je inspirisao prostor u kojem se revija dešava.
– Ovoj kolekciji dao sam radni naziv ,,Plaža pod mjesečinom” To sam nekako volio da ilustrujem kroz svoje kreacije. Ova prelijepa plaža koju Ulcinj ima i tu smo nadomak samog mora, kako čovjek da ne bude inspirisan – pitao je Jagić.
Brend Milova je predstavio kolekciju mantila. Kombinovala ih je sa kaubojskim šeširom, bodijem i šortsem, kožni braon mantil sa crnim sunčanim naočarima, oker mantil izradila je sa naboranim rukavima, a kaubojski šešir uparila je i sa mantilom na rese, zelenu lepršavu haljinu i teget mantil.

This slideshow requires JavaScript.

Milova je za MNE magazin pojasnila da joj je ovo drugo predstavljanje kolekcije na Sunset Fashionu.
– Revija je bila divna, dizajneri, takođe, odlični. Hvala organizatorima. Nadmašena su sva očekivanja. Kolekcija se zove ,,Talasi”. Predstavlja mantile za jesen raznovrsnih materijala. Imamo kožu, različite boje, zelenu, narandžastu i druge. Više stilova u jednom – sumirala je Milova utiske za MNE magazin.
Brend ,,Sans Voix” predstavio se kolekcijom u kojoj su zanimljiv detalj činile mašne. Tako su jednu sestre kreatorke postavile na rame crne haljine, drugu, pastel, sa strane, iznad izreza na haljini, a treću, takođe pastel, na leđa još jedne crne haljine. Mjesta je bilo i za narandžastu lepršavu haljinu, maslinaste pantalone i top, krem sako, ali i usko odijelo sa ružom na sakou.
Nakon revije Sandra Stanić kazala je za MNE magazin da su zadovoljne revijom.
– Ovo je naša prva revija. Brend ,,Sans Voix” nastao je prije tri mjeseca. Mi smo dvije sestre. ,,Sans Voix” su naši inicijali, Sandra i Nataša, a ,,voix” je glas. Ostavićemo sve bez riječi, bez teksta – objasnila je Stanić.
Nataša Đuranović nadovezala se riječima o kolekciji.

This slideshow requires JavaScript.

– Zove se ,,Afrodita” i inspirisana je grčkom boginjom ljubavi i ljepote i zaista želimo da našim damama ponudimo modele koji su prefinjeni, izražavaju ženstvenost, žensku samostalnost, ljepotu i da se generalno u njima svaka žena zaista osjeća kao boginja. Mi ćemo se potruditi da im to omogućimo – istakla je Đuranović.
Dodaje da su od materijala korišćeni brokat, likra i svila.
Igor Todorović zatvorio je program prelijepom kolekcijom.  Autentičnom za autentičnu ženu. Ispunjenom elegancijom i ljepotom koju jednostavnost nosi. Naglasak je bio na bijeloj nijansi, a dopunio je detaljima poput zlatnog kaiša na bijeloj haljini, ogrlicom, pojasom na bijelom topu, zlatnim pantalonama, te dugim ogrtačem sa zlatnim porubom.
– Utisci su najpozitivniji. Zaista se uvijek osjećamo svi iz ateljea dobrodošlo na jedan poseban način. Bilo je lijepo, s obzirom da je cilj čitave priče vezan za održavanje i brigu o sredini u kojoj živimo – istakao je Todorović.
Važno je, kazao je, da budemo osvješćeni, ,,da pošaljemo poruku da moda ustvari to itekako razumije i na pravi način njeguje taj odnos prema planeti, jer moda zavisi od planete, planeta od mode i to je negdje dobar spoj.

This slideshow requires JavaScript.

– Zahvaljujem Helen i Ivani na gostoprimstvu, bilo je zaista divno, otkrili smo jedan potpuno novi prostor za nas. Prvi put smo s njima ovdje i zaista, u nekom trenutku, kada smo u pripremi za Milano, ovo je bila skoro nemoguća misija da se pojavimo sa kolekcijom, ali, znajući njih dvije, da se posvećeno trude da to izgleda sve kako treba, nekako je to presudilo da se nađe vrijeme i da se dođe. Na kraju krajeva, da se nakloni našoj crnogorskoj publici koja nas njeguje i voli i ono što je prikazano prije tri, četiri nedjelje u Srbiji bude i ovdje, u Crnoj Gori – rekao je Todorović za MNE magazin.
Kolekcija je, pojašnjava za MNE magazin, rizort za 2025.
– Dio je inicijative koja je počela sa našim prikazivanjem na Milanskoj nedjelji mode u februaru sa kolekcijom koja je bila jesen-zima. Mi se spremamo sada za proljeće-ljeto 25 i ovo je prosto jedan normalan slijed. Da biste bili prisutni na pravi način, moramo da imamo i taj rizort. Rizort je pravi mehanizam komuniciranja brige o planeti, vezan je za onu grupu, kolekcijsku, koja se bavi slobodnim vremenom, osvješćenjem, vremenom pročišćenja, vremenom brige o sebi i u tom smislu je vrlo adekvatna za događaj koji se desio – naglasio je Todorović.
Kolekcija u integralnoj verziji broji 20 vizuala.
– Rađena je u vrlo plemenitoj grupi tkanina – brokat, svila, divnom prepletu lana i svile, u jednoj određenoj grupi haljina koži, koja je posebno tretirana ovaj put. Čak su i torbe od svile. U tom nekom smislu smo željeli da pokažemo da koristimo biorazgradive materijale, sve ono što može da se razloži u prirodi u jednom razumnom roku, jer smo svjedoci da moda u toj tehnologiji zna da zagadi planetu. Negdje je i dužnost svih nas koji se bavimo modom da imamo tu vrstu odgovornosti – smatra Todorović.
Kolekcija je u grupi od bijele do krem boje i elemenata zlatne. Za ovu kolekciju su namjenski rađeni svi detalji, čak i nakit, objašnjava on.
– Veoma se vodilo računa da koncept bude ispoštovan do kraja i u tom smislu je nekako zavrijedila i pažnju – kazao je Todorović za MNE magazin.

Riječ organizatora

Jedna od organizatorki i, uz Helen Babić, vlasnica ,,Ideja Creative Agency” Ivana Stanković nije krila zadovoljstvo.
– Stvarno nismo očekivale ovakav odziv. Puno ljudi je došlo da nas podrži, jer naša misija je ekologija, prije svega. Moda, takođe, ali, mislimo na prirodu i tu smo da zajedno održimo neke društveno odgovorne aktivnosti – rekla je Stanković z MNE magazin.
Objasnila je da svake godine, kada organizuju Sunset Fashion, odvoje novac za adaptaciju na ulcinjskoj plaži ili na Adi Bojani.
– Šta je potrebno, tu smo da pomognemo i želimo da osvijestimo što veći broj korisnika plaža i turista koji dolaze i onih koji stanuju ovdje da održavaju ono gdje obitavaju i da prirodi vrate ono što im je pružila – istakla je Stanković.
Kada krene prodaja kolekcija, svaki dizajner odvoji procenat i donira u te svrhe.

Ljudi iz svijeta mode o događaju
Izvršni direktor Modne komore Crne Gore i organizator Crnogorske nedjelje mode Srđan Lubarda kazao je za MNE magazin da je ovo pravi ambijent za ljetnju organizaciju modnih revija.
– Ovo su momenti gdje stvarno ljudi uživaju. Kolekcije su super, sve je na nivou. Sve pohvale za organizatore – rekao je Lubarda.
Izdvojio je kolekciju brenda ,,Sans Voix”, kolekciju mantila Milove za koju je rekao da je bila neobična, te kolekcije Igora Todorovića i Kristine Ilić.
Igora Todorovića izdvojila je i dizajnerka Marina Banović.
– Prošle godine sam radila reviju ovdje i dopada mi se što je već postalo tradicionalno. Obradovala sam se kad su me pozvali da budem gost. Radujem se svim modnim dešavanjima u Crnoj Gori zato što ovdje postoje ljudi koji vole modu i koji cijene i onaj umjetnički dio u modi. Ono zbog čega sam možda i ja najviše ovdje jeste kolekcija mog kolege Igora Todorovića. Zavređuje pažnju da ga naše tržište ima i vidi. Prepoznajem njegov rad, odabir tkanina, tematiku, da se radi o kolekciji koja je namjenski rađena da se prikaže ovdje, na plaži. Dizajneri koji imaju iskustva vode računa o tome – objasnila je Banović.
Dodala je da je tu da podrži uvijek mlade ljude, a to su u ovom slučaju bili studenti sa UDG-a.
– Ono što je, takođe, utisak ostavilo na mene jeste kolega Igor Jagić. Dopao mi se način njegovog dizajnerskog razmišljanja i estetike, vrlo interesantan i nadam se da ćemo ga vidjeti opet u Crnoj Gori. Ono što je i očekivano, jeste da je PS bio veoma dobar. Večeras smo imali jedno divno, ugodno veče i predivno druženje – sumirala je Banović.

Posjetioci Sunset Fashiona sinoć su pjevali s Tijanom Dapčević njene hitove ,,Reset”, ,,Negativ”, ,,Kao da” i ,,Sve je isto, samo njega nema”. Napravila je sjajnu atmosferu, a nakon događaja je za MNE magazin sumirala utiske i otkrila detalje o EP-u koji priprema.

– Dopao mi se momenat koji su Helena i Ivana smislile da naprave jedan ovakav, između ostalog ne samo modni, muzički spektakl nego i društveno odgovorni događaj gdje se skuplja novac za čišćenje Ade. Mnogo sam počastvovana što sam dio jednog takvog momenta. Cio koncept mi se dopao u samom startu, kad su me Helena i Ivana pozvale. Bezrezervno sam to podržala. Čak sam otkazala privatne obaveze. Radosna sam, jer u publici je bilo ne samo ljudi iz Crne Gore, već Srbije i čak Makedonije. Lijepo je to što se danas desilo i što će se dešavati u budućnosti ovdje na ovom spektaklu od Velike plaže koja je biser ne samo Crne Gore, ne samo Balkana, prije bih rekla da je biser svijeta, jer nešto takvo nigdje ne postoji. Nema niđe na svijet – rekla je Dapčević za MNE magazin.
Otkrila je da je u pripremi EP sa četiri nove pjesme.
– Za koji dan, čim se vratim s odmora, krećem u akciju da snimim prvu u nizu tih pjesama – kazala je Dapčević.
Jedan od saradnika je Aleksandar Delić Dinge.
– On je napisao ,,Reset”, a sada i jednu vrlo zanimljivu numeru koja bih mogla reći slobodno da je nastavak ,,Zemlje mojih snova” iliti čuvene ,,Tetke”, jer je socijalno angažovan tekst. Pjesma se zove ,,Estrada”. Veoma je interesantan momenat. Tu ima i jedna stvar koja se zove ,,Makedonsko devojče”. Ima mnogo iznenađenja – rekla je Dapčević za MNE magazin.
– Znači mi što sam dio ovog događaja. Uvijek je lijepo kada možete, na neki način, da doprinesete bilo kakvom humanitarnom radu. Ja sam evo već drugu godinu vjerni pratilac Ivane Stanković i Helen Babić, vodim program i, evo, čast mi je bila, imala sam to zadovoljstvo da i zatvorim sam događaj divnom kreacijom Igora Todorovića. Kada možete da pomognete, treba da pomognete – rekla je Dudić za MNE magazin.

I ovo izdanje Sunset Fashion-a pratile su brojne javne ličnosti iz regiona. Događaj je opravdao osnovnu misiju – da se umjetnošću i modom itekako može doprinijeti očuvanju prirode radi dobra svih nas.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac