Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MAŠINSKO ULJE U MORU: ,,Hajat” privremeno zatvorio kupalište

Foto: Ilustracija

Plaža hotela ,,Hajat“ na Markovom rtu u Boki privremeno je zatvorena za korišćenje dok nadležne institucije ne eliminišu izvor problema koji je prije dva dana uzrokovao izlivanje mašinskog ulja u more, čije je širenje zaustavljeno intervencijom specijalizovanih plovila Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

– Budući da nam je bezbjednost naših gostiju i zaposlenih na prvom mjestu, plaža je privremeno zatvorena za korišćenje dok nadležni aktivno rade na rješavanju ovog problema – naveo je za Pobjedu generalni direktor hotela Dejan Perić.

Prema njegovim riječima, usljed vremenske nepogode došlo je do kvara na cijevi u neposrednoj blizini hotela, što je izazvalo izlivanje određene količine motornog ulja na hotelsku plažu.

– Menadžment hotela je odmah obavijestio sve nadležne službe o nastaloj situaciji i po prijemu informacije na teren su izašli predstavnici Komunalnog preduzeća Kotor, Komunalne inspekcije, Komunalne policije Kotor, kao i ekološka inspektorka – naveo je Perić u odgovorima na upit Pobjede da li je konkretno utvrđeno kako je kontaminiran taj dio zaliva ispred prestižnog hotela.

Kako je ranije saopšteno iz UPSUL-a, širenje uljane mrlje koju je izazvalo curenje sa obale zaustavljeno je, a očišćeno je i kupalište ispred rizorta.

Prema podacima Pobjede, UPSUL je reagovao nakon što je dobio obavještenje od inspekcije sigurnosti pomorske plovidbe i Instituta za biologiju mora o tome da se na moru u zalivu pojavila zauljana fleka površine 350 sa 150 metara i počela se širiti zalivom u pravcu Kotora.

Kako je navedeno iz UPSUL-a, Pomorsko-operativni centar je po pozivu angažovao preko Mornarice Vojske Crne Gore čamac EKO-1, koji je korišćen u čišćenju zauljanih materija na površini.

– U isto vrijeme naš spasilački čamac SAR-4 i SAR skuter su pristupili čišćenju samog kupališta, tako da je mala količina zauljanih materija brzo i efikasno prikupljena sa morske površine – saopšteno je iz UPSUL-a.

Naveli su da su o svemu obavijestili inspekcijske službe da utvrde kako je došlo do ekološkog incidenta i preduzmu odgovarajuće istražne radnje.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, sumnja se da je ulje dospjelo do vode iz starog tanka nekadašnjeg hotelsko-rehabilitacionog centra Vrmac, na lokaciji na kojoj je kasnije podignut ,,Hajat“. Tu informaciju juče nijesmo uspjeli zvanično da potvrdimo.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Kotor Miro Anđelić kazao je da su preduzeli sve zakonom predviđene mjere i radnje iz njihove nadležnosti.

– Uzorak morske vode sa ovog lokaliteta uzet je sinoć oko 20 sati (19. avgusta). Nakon dobijenih rezultata utvrdićemo u kom pravcu će postupak biti vođen – kazao je Anđelić.

Izvor: Portal Pobjeda