Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

MPNI: Nije planirano poskupljenje cijene smještaja i ishrane u studentskim domovima

Foto: JU Dom učenika i studenata Podgorica

Konkurs za prijem studenata u domove učenika i studenata za studijsku 2024/2025. godinu objavljen je juče, a poskupljenje cijene smještaja i ishrane u domovima nije u planu, kazali su za MNE magazin iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

– Želimo da naglasimo da ćemo se truditi da zadržimo postojeće cijene kako bi boravak u domovima ostao pristupačan za sve učenike i studente – dodali su.

Kako su istakli, uvijek teže ka unapređenju i stvaranju još boljih uslova, iako su trenutni uslovi, po njihovim riječima, već zadovoljavajući.

– Svi domovi učenika i studenata imaju kontinuiranu podršku Ministarstva, bez obzira na to o kojem se domu radi. Naš tim uvijek izlazi u susret prijedlozima uprava domova, te zajednički rješavamo sve izazove kako bismo unaprijedili uslove boravka za sve korisnike. Nismo imali značajnih primjedbi od studenata, a i kada su se pojavile, rješavali smo ih odmah i zajednički – poručili su.

Nedavno je počela rekonstrukcija doma ,,Plavi dvor”, ova investicija će koštati oko 200.000 eura, a predviđa renoviranje preostalih soba unutar ovog studentskog doma.

– Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa domovima učenika i studenata u Crnoj Gori kontinuirano radi na unapređenju uslova života u ovim ustanovama. Kada je u pitanju rekonstrukcija ,,Plavog dvora”, važno je napomenuti da je uprava doma inicirala ovaj projekat, a Ministarstvo im je pružilo podršku, uključujući i donaciju MK grupe iz Beograda – kazali su.

U Ministarstvu su svjesni potreba koje iziskuje rekonstrukcija prve i druge faze Studentskog doma u Podgorici.

– Kako je riječ o poduhvatima koji su višemilionske vrijednosti, Ministarstvo je odlučilo da ovu rekonstrukciju kandiduje kroz projekat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) čije potpisivanje očekujemo do kraja ove godine. Tako bi se stvorile pretpostavke da se uđe u dalje korake realizacije ovog projekta, što znači da bi u toku sljedeće godine mogli imati rekonstrukciju višemilionske vrijednosti i ovog objekta – zaključili su.

N.P.