Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

GLUMAC MIRKO VLAHOVIĆ: Kada bih sreo profesora, vadim ruke iz džepova da se javim, danas autoriteta nema

Glumac Mirko Vlahović/Arhiva

 
Nije dijete krivo za vršnjačko nasilje, kriva je sredina, porodica, roditelji koji, metaforično da kažem, jure za nekim materijalnim stvarima, za parama, egzistencijom, a djeca su, možda, prepuštena samima sebi, rekao je za portal MNE magazin glumac Mirko Vlahović.

Nijesu, kako kaže, djeca usmjerena ka pravim vrijednostima.

– Kada bih profesora ili učitelja vidio na ulici, vadim ruku iz džepova da kažem: ,,Dobar dan“. Danas nema autoriteta. Profesor, nastavnik više nije autoritet – rekao je on.

Vlahović je stava da obrazovni sistem treba da se mijenja. Kaže da smo zaboravili na porodicu, na porodično vaspitanje, okruženje gdje se dešavaju jako neprimjerene stvari…

Obrazovni sistem je veoma problematičan, poručuje glumac.

– Ja sam iz nekog drugog perioda, kada je bilo uređeno obrazovanje, nauka, znao se red, kada nije bilo diskriminacije u školi, kada smo svi bili jedno…Ovo danas uzima maha da je već na nivou problematike. Gdje je tu empatija, gdje su roditelji koji djecu uče empatiji, da pomognu, da saživljavaju sa problemom neke druge osobe, da su tu da žive u zajedništvu, dobroti, ljubavi.

Dobro bi bilo, prema njegovim riječima, da se uvede školski policajac. Prisjeća se kako su ranije imali poštovanja i da su se plašili i domara kada zazvoni. Vlahović ističe da zločin koji se dogodio u beogradskoj školi je alarm i upozorenje za čitav region.

– Treba da ima više edukativnih emisija na televizijama, da pedagog ima veći kontakt sa djecom, da se djeca usmjere na sport, kulturu, na neke društvene aktivnosti – rekao je on.

Istakao je i da raslojevanja raznih vrsta čine uzrok, a posledice nisu trenutne, na duži su rok.

Upitan da li je imao određenih izazova u vaspitanju sina, glumac odgovara da mu je sve bilo idealno. Njegov sin, kaže on, imao je dobru učiteljicu, razrednog starješinu u podgoričkoj školi ,,Savo Pejanović“, završio je gimnaziju i sada je na fakultetu.

– Dobro je druženje bilo u njegovom odjeljenju. Ostali su i drugovi. Sve je to od slučaja do slučaja – rekao je Vlahović.

Poručuje da se okrenemo sebi, porodici…

– Iz porodice sve ide. Potrebna je kontrola sredine, ulice, više pedagoških pristupa, razgovora sa mladima, edukativnih radionica, emisija. To moraju da čine i mediji, svi činioci društva moraju. Mi stari odlazimo, na njima svijet ostaje, a kakvi će oni biti to zavisi od nas – zaključuje Vlahović. N.Đ.