Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

DAMJAN LALOVIĆ NA LONDONSKOM UCL: Sa naučnicom Katan istražuje kancer ćelije i molekul koji bi bio lijek

Damjan Lalović

Podgoričanin Damjan Lalović ovog ljeta je imao privilegiju da bude dio istraživačkog tima na Londonskom fakultetu University College London (UCL), u laboratoriji prof. dr Matilde Katan pod nadzorom dr Tom Bunney. Tim je specijalizovan u istraživanju kancer ćelija i pronalasku molekula koji bi liječili pacijente koji imaju kancer.

Lalović je uključen u projekat u sklopu magistarskog rada koji završava na UCL-u, gdje je završio i osnovne studije biohemije. UCL je jedan od najvećih naučnih centara na svijetu. Lalović kaže da posjeduje sve neophodne mašine i tehnike za istraživanje, ali i vodeće svjetske naučnike.

Naučnici sarađuju i pomažu 

On za MNE magazin objašnjava da je fokus istraživanja ovog tima specijalni protein zvani PLC, koji je dio mnogih ćelijskih sistema vezanih za rast i razvoj ljudskih ćelija. Kod  pacijenata koji imaju kancer, pronađeno je da je ovaj protein nekontrolisano aktiviran, što dovodi do nekontrolisanog razvoja ćelija i, najčešće,  do razvoja leukemije i limfoma, ali skorije je dokazano da PLC ima udio i u razvoju neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Ističe da je interesantno to što kroz ovaj projekat je vidio koliko su naučnici voljni da pomognu jedni drugima.

-Bilo je mnogo situacija gdje sam bio primoran da kontaktiram različite laboratorije kako bi ili koristio neku od njihovih mašina, ili kako bih naučio neku tehniku. Ljudi su to radili voljno, i bez bilo kakvog premišljanja. Velika je uvezanost između različitih odsjeka na UCL-u, i zato je dosta projekata i kolaborativne prirode-navodi Lalović.

-Laboratorija prof.dr Matilde Katan je uspjela da okarakterizuje protein, i ovog ljeta sam ja, kao dio tima, dao doprinos u testiranju različitih molekula u inaktivaciji ovih kancerogenih PLC proteina, što bi spriječilo razvoj prethodno pomenutih bolesti – kaže Lalović.

Objašnjava da je  laboratorija prof.dr Katan jedna od vodećih u istraživanju PLC proteina i već dugi niz godina se bavi njegovim proučavanjem. U sklopu projekta nađeno je više od 50 molekula koji inaktiviraju kancerogenu formu ovog proteina. Činjenica koja sprječava korištenje ovih molekula u terapeutske svrhe jeste to što ti molekuli pored toga što moraju da inaktiviraju kancerogeni oblik PLC-a, ne smiju da imaju nikakav efekat na zdrave ćelije.

-Takvih smo našli manje od deset. Priroda ovog istraživanja je takva da ovih deset molekula sada mora da prođe rigoroznu kontrolu kako bi se dokazalo da ne postoje nikakvi kontra efekti na zdravim ćelijama. To će da bude nastavak mog istraživanja – naveo je Lalović.

U septembru, kao dio magistarskog rada, nastavlja testiranje ovih molekula, ali takođe će da se bavi strukturnom karakterizacijom PLC proteina. Ovo podrazumijeva pronalaženje tačnog strukturalnog mehanizma inaktivacije kancerogenih PLC-a.

-Ako znamo tačno koje djelove proteina treba inaktivirati kako bismo spriječili razvoj kancera, onda teoretski možemo dizajnirati molekul koji bi to učinio, i onda testirati njegovu funkciju. Sumirano, poznavanje tačnog strukturalnog mehanizma bi neizmjerno ubrzalo pronalazak lijeka. Kako bismo strukturalno karakterisali protein i mehanizam, od septembra ću takođe koristiti bioinformatičke tehnike modelinga 3D strukture – istakao je naš sagovornik.

Fokus da se pronađe lijek

Fokus, kako dodaje, upravo jeste pronalazak lijeka za leukemije i limfome izazvane kancerogenim PLC proteinom.

-Prof.dr Katan je vođa predmeta Biologije kancera koji sam pohađao ove godine, i uz to mi je bila mentorka za  diplomski rad. Sa njom sam pisao o napretku u pronalasku malih molekula za liječenje kancera. Bio sam mnogo zadovoljan sa našim sastancima, i mnogo mi se svidio njen pristup rada. Naravno, znao sam takođe i obim njenog rada, kao i činjenicu da je njena laboratorija pionir ovog istraživanja i metoda testiranja efikasnosti malih molekula. Sa svim ovim na umu, odlučio sam da apliciram za magistarski rad koji njena laboratorija nudi – rekao je on.

Činjenica koja mi je, dodaje, i donekle potvrdila to da je njen magistarski jedna od najboljih opcija, je to da je u procesu apliciranja, bio drugi najpopularniji na fakultetu.

-Bio sam mnogo zahvalan kada mi je rekla da će od svih aplikanata da izabere mene, i uz to smo se dogovorili da mogu ranije da krenem da radim na paralelnom projektu tokom ljeta. Dužina stažiranja u jednoj laboratoriji je mnogo bitna, jer više vremena provedeno u laboratoriji znači veće šanse pronalaska nečeg značajnog. Zbog toga, ova šansa koju mi je prof.dr Matilda Katan pružila i preko ljeta i tokom sljedeće godine je neizmjerno vrijedna – rekao je on.

Priča da je jedna od posebnosti ovog projekta  činjenica da je uvezan sa mnogo značajnih organizacija u istraživanju liječenja kancera, kao što su Astrazeneca i Cancer Research UK. Što se tiče rezultata, vrlo je teško reći kada bi, na primjer, jedan od ovih molekula bio uveden kao lijek za limfomu i leukemiju, upravo zbog rigoroznih procesa provjera koji su neophodni za tako nešto.

– Znam da laboratorija trenutno sprema da objavi skorašnja istraživanja, što bi doprinijelo razvoju polja generalno – rekao je on.

Damjan u maju sljedeće  godine završava magistarski i očekuje rezultate koji bi bili aplikativni za nastavak ovog istraživanja. Pored rezultata, raduje se nastavku rada u laboratoriji zbog, kako kaže, odlične atmosfere u timu.

 N.Đ.

Foto: Privatna arhiva