Porto Novi
SLAJDER ZDRAVLJE

DR MARKOVIĆ  O ESTETSKOJ HIRURGIJI: Pacijente koji znaju bolje od doktora treba izbjegavati

 

Širom svijeta vidimo jednu generalnu krizu povjerenja u nauku i etablirane profesionalce, pa se pacijenti puno okreću društvenim mrežama i istraživanju na internetu. Onda, imamo pacijente koji znaju bolje od doktora. Kad dođe neko takav, s idejom gdje plasirati rez, pod kojim uglom, kojim skalpelom, kako približiti i fiksirati, na primjer, donje lateralne hrskavice nosa kod rinoplastike, e, tog treba izbjegavati, kaže plastični i estetski hirurg dr Duško Marković.

On za MNE magazin objašnjava da su to pacijenti, takozvani ,,red flag“.

-Pacijent koji izaziva uzbunu je omiljena tema svih kongresa estetske hirurgije i anti ageinga. Radi se o medicinskim procedurama i intervencijama koje se pružaju fizički zdravim ljudima, dakle, prva indikacija za podvrgavanje je želja pacijenta. To su usluge koje nisu na teret socijalne države, odnosno Fonda za zdravstvo. I mi tu imamo različite profile ličnosti. Različite želje i potrebe. A često i nerealne. Često imamo i pacijente koji žele promjenu pod uticajem okoline i svojih bližnjih, što nikako nije dobro – rekao je on.

Istraživanja i informisanje je u redu, dodaje doktor, međutim tu se naiđe na jako puno podataka koje pacijent ne može da rastumači.

– Na primjer, često mi pacijentkinje kažu: „Ja neću dermalne niti za lifting lica, to je strano tijelo, to izlazi ispod kože, vi doktori ne volite google“. Pa kad objasnim da je sastav dermalnih niti isti kao i kod resorptivnog hirurškog konca kog poznajemo i čijih smo svih prednosti i mana svjesni unazad 50 godina, onda dobijem sa druge strane: „aham“. Dakle, treba znati i tumačiti informacije koje dobijamo. Tu je i problem vrsta objava na internetu. Najčešće se tu radi o negativnim iskustvima. Pacijent koji odlično prođe nema motiv da se obrati afirmativno internet zajednici o nekom tretmanu ili doktoru – kaže Marković.

Upitan da li je i u kojim situacijama odbio pacijenta koji je želio da uradi neku estetsku intervenciju, odgovara da ga oni koji su ,,red flag“ nekako zaobilaze.

Doktor ističe da se dešava da pacijenti dođu s jednom idejom kako i kojom intervencijom je potrebno rješavati neku deformaciju, pa na kraju završi sa potpuno drugim rješenjem.

– I pacijenti na kraju uvijek budu zadovoljni – kazao je on.

U estetskoj hirurgiji bilježe se brojni izazovi. Marković smatra da je najvažniji borba sa nerealnim zahtjevima koji se promovišu preko društvenih mreža, želja za trenutnim rezultatima, manjak kapaciteta da se izdrže uobičajene prolazne komplikacije estetskih hirurških procedura. Izgleda da smo, kako dodaje, postali kolektivno malo više plašljivi i željni da iako se podvrgavamo ,,nožu” da ne bude nekih prolaznih modrica i otoka.

-Čest je komentar: ,,Moja drugarica je bila kod dr XY i nijednu modricu nije imala”. Ipak, najveći broj pacijenata je vrlo razuman, zna što želi, i kada dobije sve informacije, pa i one malo manje privlačne, sve bude u redu – kazao je on.

Na pitanje koje intervencije na tijelu i licu trenutno pacijenti najviše traže, odgovara da, što se hirurgije tiče, stvari su manje više standardiozovane. Nekada neke operacije budu malo više tražene, nekad manje.

– Uvijek su popularne različite vrste operacija grudi, od uvećanja, podizanja za uvećanjem, do redukcije. Jako su popularne abdominoplastike, liposukcije, razni oblici tummy tuck operacija ili mommy make over operacija. I, naravno, operacije kapaka kao neke manje invazivne vrste – kaže Marković.

Komentarišući o čemu pacijenti treba da vode računa prilikom odabira gdje će i kod koga uraditi intervenciju, navodi da su na prvom mjestu licence -da li je osoba preko puta pacijenta uopšte doktor.

– Nažalost, imamo slučajeva lažnog predstavljanja. Kad se radi o plastičnoj estetskoj hirurgiji tu mora da se radi naravno o licenciramo plastičnom hirurgu. Onda slijede reference. Mora se uspostaviti uzajamno povjerenje između ljekara i pacijenta. Moraju se predočiti sve prednosti i eventualne mane procedure koja je u pitanju. Pacijent mora da zna što želi da promjeni na svom licu i tijelu, a plastični hirurg će mu reći kako doći do toga. Tek na kraju je cijena kao faktor – objašnjava Marković.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se dio estetskih zahvata obavlja i van zdravstvenih ustanova, Marković kaže da se tu najčešće radi o nekim neinvanzivnim nehirurškim procedurama.

Istakao je i da se, srećom, van zdravstvenih ustanova ne rade i hirurške procedure, ili barem on za to nije čuo. Podsjeća da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasan. Da bi se sprovodile bilo kakve medicinske intervencije moraju biti ispunjeni uslovi u pogledu prostora, kadra i opreme.

-U tom dijelu je jako važna uloga državnih inspekcija. Ipak, s obzirom na mnogobrojne probleme u društvu, manjak inspektora, koplikovane zakonske i pravne procedure, vidimo da uređivanje ove oblasti nije prioritet. S druge strane, pacijenti vrlo rado odlaze i prepuštaju svoje zdravlje u ruke nadriljekara. Srećom, tu se dešava jako malo komplikacija, bez obzira na ogroman broj pruženih usluga. Tako da ćemo, nažalost, doživjeti neku ozbiljniju komplikaciju prije nego se probudimo. A ona će se desiti kad tad-kaže Marković.

Marković je, precizirajući koje vrste materijala i sredstava najčešće koristi u radu i na osnovu čega pravi odabir, rekao da sve mora da bude registrovano u Institutu za ljekove i medicinska sredstva. I da  je to  apriori.

– Ili bar da je uvezeno uz odobrenje ovog organa. To je regulatorno tijelo, poput američkog FDA, na koji se svi ugledaju. Registracija i nadzor takvog tijela je garant kvaliteta, ali i lična zaštita od neprovjerenih preparata. A pošto je konkurencija velika izbor pada na one preparata s kojim tokom rada ustanovim da mi daju najbolje rezultate, najduže traju i najlakši su za apliakciju-zaključuje Marković.

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva

www.drmarkovic.me

profili na društvenim mrežama: dr.dusko.markovic