Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

SARA KAVACA FAKINI (GENNY): Najinspirativnija žena za koju sam kreirala haljinu je Dženifer Lopez

Revijom italijanskog brenda ,,Genny” otvoren je sinoć IFF Porto Montenegro 2024.

Kreativna direktorka ove renomirane modne kuće, osnovane 1962. godine, Sara Kavaca Fakini govorila je za MNE magazin o kolekciji, simbolici orhideje i boja u njoj, najinspirativnijoj poznatoj ličnosti sa kojom je sarađivala i Crnoj Gori.

Koja je simbolika orhideje u modelima koje ste prikazali?

– Vidjeli ste dio kolekcije za jesen-zimu 2024/25. Inspirisana je mojim mjestom iz snova. Mjesto koje zamišljam kao konekciju žena sa prirodom. To je magični predio gdje more i trava dodiruju tijelo. Tu su prelijepe boje poput ružičaste i nijanse žada. Materijali su meki, nijanse tople.

Što se tiče orhideje, veoma je volim, jer je taj cvijet simbol ženstvenosti. ,,Genny” pravi kolekcije za žene koje vole eleganciju, ljepotu, lijepe materijale. Kolekcija je pret-a-porte, u cjelosti proizvedena u Italiji.

Koje boje i  materijale ste koristili u ovoj kolekciji?

– Koristim nijanse poput žada, pink, crna koja izgleda kao takva, ali nije uistinu crna. Sve boje koje odaberem moraju da budu u harmoniji sa tijelom, jer je tajna moje kolekcije upravo u toj harmoniji. Nema tu ničega što je teško ili agresivno djeluje na tijelu, već je to nešto što je dio vas. Koristim svilu, vunu, žersej, ali i saten kojim izrađujem večernje haljine. Svarovski kristale koje stavljam na svečane haljine, jer kolekcije ,,Genny” su uvijek šik i elegantne. Takođe izrađujem haljine za crveni tepih ili premijeru filma. Mnoge poznate ličnosti vole moje kreacije poput Dženifer Lopez i Rite Ore. 

 

Koja je to najinspirativnija poznata ličnost s kojom ste sarađivali? 

– Moram da kažem da je to Dženifer Lopez (smijeh), jer ona je prava žena. Volim da kreiram haljine za pravu ženu. Poslovnu ženu. Žene koje imaju posao, porodicu, koje žive stvarnim životom. One žele da budu lijepe i savršene u svakoj situaciji i prilici.

Kakve su Vaše impresije o Crnoj Gori?

– Prelijepa je. Drugi put sam ovdje. Kada dođete, imate osjećaj kao da ste pronašli blago. Volim izlazak sunca, prirodu i ljude. 

Bojana Radonjić

Foto: B. Šekularac