Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

EZRA SANTOS (EZRA COUTURE) ZA MNE MAGAZIN UOČI VEČERAŠNJE REVIJE: Crna Gora je inspiracija za narednu kolekciju

Modni brend Ezra Couture obilježava 20 godina postojanja.  Dizajner Ezra Santos fasciniran je elegancijom haljina svoje majke još od sedme godine. Voli stare filmove četrdesetih godina i u njihovom glamuru pronalazi inspiraciju. IFF Porto Montenegro 2024. biće mjesto na kojem će večeras prikazati svoje kreacije.

Kaže da je Crna Gora, u kojoj sad boravi prvi put, inspiracija za narednu kolekciju.

O inspiraciji, uticaju Filipinaca na svjetsku modu, kolekciji i Crnoj Gori govorio je za MNE magazin.

Rekli ste da Vas je već Crna Gora inspirisala za izradu naredne kolekcije. Na koji način?

– Ovo je prvi put da sam u Crnoj Gori. Izguglovao sam je samo da vidim što da očekujem, ali, prevazišla je moja očekivanja. Prelijepo je. Juče sam bio u Kotoru, u Starom gradu. Vidio sam arhitekturu, ljepotu, predivna mjesta, stara mjesta. Sve to je inspiracija za moju sljedeću kolekciju. Ono što je divno jeste što iz starog grada Kotora dođete u Porto Montenegro koji je vrlo moderan i luksuzan. Tako da je to prelijepa mješavina svega. Želim da vidim više toga u Crnoj Gori i želim da se vratim.

S Majklom Sinkom, koji je predstavio svoju kolekciju ovdje na IFF Porto Montenegru i Amatom, koji je prikazao kreacije u Budvi, ste prijatelj. Takođe, svi potičete sa Filipina. Kako vidite istinski uticaj i doprinos filipinske mode svijetu?

– Mislim da je to zbog toga što se filipinski dizajneri lako prilagođavaju mjestu i kulturi, gdje god da odemo. Budući da imamo i špansko porijeklo, kada smo bili pod okupacijom Španaca 40 godina, tako da tu je i uticaj njihove mode i njih. Takođe smo i rezistentni i sa nama je lako raditi. Mi smo kao kameleoni, stavite nas na jedno mjesto i mi ćemo se lako prilagoditi (smijeh)

Kako ste Vi osjetili, doživjeli ljude iz Crne Gore?

– Kada sam stigao na aerodrom i vidio sve te osmijehe ljudi to je bilo predivno. Tako su ljubazni, topli i prelijepi. Srčani su, što je veoma lijepo.

Što ćete prikazati večeras? 

– Kolekcija je inspirisana Japanom. Nazvao sam je ,,Nazumi”, što znači nada. Mislim da je svima potrebna nada u ovom vremenu, posebno nakon pandemije kovida. To je kolekcija koja nas inspiriše da ponovo sanjamo o divnim stvarima. Šta god nam se desilo, uvijek ćemo biti snažni i puni nade i nastavićemo da širimo ljubav.

Koje ste materijale koristili?

– Imamo puno veza i to je najposebniji dio naše kolekcije, jer je to naša specijalnost. Sve je ručno rađeno. Vidjećete različite materijale, til, saten, svilu, organzu, kristale.

Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac