Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

BLANKA ORLANDO COUTURIER: Kad se zujanje šivaće mašine stopi s otkucajima srca, nastaju vanvremenske kreacije

Blanka Orlando (Blaženka Orlandić) je talentovana couturière koja je prevazišla brojne izazove kako bi slijedila svoju strast. Njeno putovanje je zadivljujuće, ispunjeno izdržljivošću, odlučnošću, odricanjima i strašću. U njenoj biografiji upisan je posao u kabinetu predsjednika države i diploma Fakulteta za državne i evropske integracije. No, kako to život često uredi, od mladih dana Blanka se bavila i šivenjem. Iako se u to vrijeme termin ,,couturier” spominjao samo u stranoj štampi i u filmovima, kvalitet njenog rada već tada je imao odlike pravog coutiruera. Danas se taj termin koristi često, ali malo ko ga zaslužuje kao Blanka. Jer, Blanka Orlando Couturier je etiketa koju nose brojne javne ličnosti kad se pojavljuju na crvenom tepihu.
Ime Blanka Orlando Couturie našlo se među prijateljima – sponzorima Festivala RMF “Biser Jadrana”koji nedavno održan u Tivtu. Blanka već deset godina živi i radi u Tivtu i Opština Tivat ju je prepoznala i podržala kao preduzetnicu a njeni selebriti klijenti su je preporučili da bude dio ovog festivala i uljepša ga time što je kreirala haljine za prateće vokale i direktoricu TO Tivat za ovu priliku. Kaže da je dolazak u Tivat bio za jednu sezonu, a Tivat je postao njen home away from home, dok će Podgorica, gdje je rođena i odrasla, uvijek imati posebno mjesto u njenom srcu.

Životna inspiracija

 

Na pitanje o tome kako je počela da se bavi šivenjem Blanka sa sjetom priča da je imala izvanrednog učitelja.
– Udala sam se jako mlada i dobila kćerku. Moj život je potom dobio neočekivan preokret kad sam izgubila supruga ubrzo nakon toga. Uprkos tuzi, našla sam snagu u bavljenju zanatom koji sam uz njega učila i odgajanju naše Teodore. Dejan Orlandić je bio već poznat krojač kad smo se upoznali, izrađivao je odjela za poznate iz svijeta politike i show-biznisa, i za to kratko vrijeme našeg braka uspio je da na mene prenese strast kreiranja tog posebnog odjevnog komada po želji klijenta i ta strast i danas živi.
Da bi izdržavala sebe i kćerku Blanka je promjenila više poslova ali je uvijek i šila. 

This slideshow requires JavaScript.

– U tom jednom trenutku, radila sam u kabinetu predsjednika  i privodila  studije kraju. Mislila sam da ,,stajem na noge”, ali… U drugom trenutku našla sam se u Tivtu, da jednu sezonu provedem na moru sa Teodorom i sredim misli. Bilo bi teško i nezahvalno objašnjavati napuštanje ,,kabineta” i promjenu sredine. Nešto unutra proradi i ,,dođe vjetar” (film ,,Čokolada”) i čovjek krene negdje. Radila sam to ljeto u pekari. Jednog dana mi je mušterija naručila da uradim haljinu za posebnu priliku, onda je došla druga žena po preporuci … Kad je ovaj moj posao u pitanju primorje je drugačije od Podgorice, ima više fancy događaja. Na nagovor prijateljice ostala sam do te Nove godine da probam, sezona je bila dobra i mogla sam da to priuštim. To do ,,nove godine,, evo još traje. Tek kad sam završila studije rekla sam – e, sad ću da budem samo šnajderica jer to je moja strast i od toga ću da živim-priča Blanka.

Couturier vs. krojač

Sa osmjehom kaže da je nisu bliski i dragi ljudi stalno nagovarali da prihvati činjenicu da je njen rad mnogo više od toga da je šnajderica ona sama nikad ne bi sebe nazvala coutirier. Šnajderica ili couturier, važno joj je bilo samo da su klijenti zadovoljni i da je njena kreacija zapažena na eventima na kojima su je klijenti nosili. 
– Couturier je modni dizajner koji izrađuje odjevne predmete po mjeri za svoje klijente. Njegove su kreacije obično izvedene s bogatim, skupim tkaninama i pomnom pažnjom prema tehnici i detaljima. Odjevni predmeti koje je napravio couturier poznati su kao couture. Kako je svaki couture komad dizajniran tako da odgovara pojedinom klijentu, ne postoje dva ista. Mnogi couture komadi uključuju komplikovane tehnike izrade, od kojih se neke moraju izvesti ručno. Tako za izradu nekih komada treba odvojiti i dosta vremena,  voditi računa o svakom aspektu odjevnog predmeta, osmišljavanju njegovog dizajna, odabiru tkanine i ukrasa te krojenju, šivenju i dovršavanju komada-objašnjava Blanka.
Njena posvećenost, konstantno učenje i razvijanje vještina i praćenje trendova se isplatilo. Iako to neće da potvrdi – šuška se da sprema i svoju prvu reviju. Njen rad je ukorijenjen u tradiciji, ali, Blanka se ne boji ubaciti u svoje kreacije i neočekivane detalje. Ona voli iznenađenja. Možda ćete naći haljinu vintage inspirisanu sa modernim asimetričnim rubovima ili klasični blejzer ukrašen kapricioznim vezenim motivima. Njen izbor boja je sofisticiran i odvažan. Ona gravitira prema bogatim tonovima dragulja, zemljanim neutralnim i žarkim nijansama. Zamislite duboko smaragdno zelenilo, kraljevske burgundije, i neočekivane rafale senf žute boje. Njen potpis bi mogli biti i skriveni džep, jedinstveni oblik kragne, ili pedantno plisirana suknja. Njeni dizajni slave individualnost i samopouzdanje. Bilo da se radi o moćnom kompletu ili lepršavoj haljini, svaki komad odiše snagom i gracioznošću. Jer, Blanka veruje da odjeća treba da osnaži nosioca.

Dođoh, vidjeh, ostah (osvojih)

Blanka ne krije zadovoljstvo time što već duže vremena njeni klijenti nagrađuju njenu posvećenost time što joj prepuštaju cijeli proces koji je u potpunosti ispunjava, od toga kada neko dođe i kaže da mu treba nešto posebno za određeni event i onda sve počne od skice na papiru, potrage za materijalima koja često podrazumjeva i putovanje van Crne Gore do finalnog izgleda modela, krojenja i šivenja i svih završnih detalja.
 O tome da li ima nešto što preferira da izrađuje kaže:
– Bilo da je u pitanju neki gala prijem sa crvenim tepihom, vjenčanje, matura ili tek neki model ,,za dušu,, ja se uvijek dajem u potpunosti i jednakim žarom krećem u izazov. Mnogima moja odluka da ostanem u Tivtu sa kćerkom tinejdžerkom nije bila baš razumna. No, povjerenje koje su mi ukazale mušterije u tom periodu, među kojima i poznate ličnosti, i to samo po preporuci – bez reklame, meni pridošlici dalo je podstrek i vjerovala sam u sebe i da sam na pravom mjestu.  Tu je i tržište mimo tog individuanog couture šivenja, tako da kreiram i uniforme za hotele a osmislila sam i brojne aksesoar detalje za razne prilike-priča Blanka.
Iako se među Blankinim klijentima nalaze brojne javne ličnosti, iako su se njene kreacije ,,šetale” raznim crvenim tepisima popularnih događaja, od raznih festivala do konferencija – čak i van Crne Gore, po maturskim balovima i vjenčanjima, iako ih nose zaposleni raznih turističkih kompanija Blanka ne krije posebnu vrstu zadovoljstvo saradnjom sa festivalom ,,Biser Jadrana” gdje su njene kreacije lepršale scenom i upotpunile cijeli doživljaj. Kao da su se kockice vremenom slagale baš u pravcu ovog festivala.
– Mnogo sam zahvalna organizatorima na povjerenju da budem dio priče ,,Biser Jadrana”. Nakon što me je Opština Tivat podržala kroz projekat podrške preduzetnicima ova saradnja sa festivalom se poklopila sa mojih deset godina u Tivtu i to povjerenje mi je najljepši poklon povodom tih deset godina-kaže ona.
U tihim trenucima, kada se zujanje šivaće mašine stopilo sa njenim otkucajima srca, Blanka je spojila svoje snove. Ona je isplela niti hrabrosti i požrtvovanja, stvarajući život koji je prkosio nedaćama. Strast i nepokolebljiva predanost vodili su je naprijed. Ušila je izdržljivost u svaki šav, stvarajući život u kojem su se isprepleli ljubav i zanatstvo, dok njene kreacije uljepšavaju i obilježavaju one posebne momente na raznim meridijanima.

www.blankaorlando.me
@blankaorlando
Tekst i foto: Goran Šaban