Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

UČENICA KRCALOVIĆ U VELIKOJ BRITANIJI: Velika je razlika između engleskog i crnogorskog školskog sistema

Učenica Sofija Krcalović, koja je iz Crne Gore, dobila je stipendiju i pohađa britansku školu Ryde School with Upper Chine. Dobitnica je pune HMC stipendiju koja joj omogućava završetak trećeg i četvrtog razreda srednje škole u Velikoj Britaniji.

– Kada me pitaju kakvi su utisci, moram konstatovati da su apsolutno pozitivni – rekla je ona za portal MNE magazin.

Kaže da definitivno postoje velike razlike između britanskog i crnogorskog školskog sistema. Dok se kod nas stavlja veliki fokus na širem obrazovanju, kako Krcalović navodi, u Velikoj Britaniji postoji prelazni period pred fakultet i u tom smislu obrazovanje postaje više fokusirano.

-U trećem razredu birate 4 do 6 predmeta koji vas najviše interesuju kako bi mogli da im se posvetite sa punim fokusom i razumijevanjem. Ja sam  odabrala umjetnost, biologiju, psihologiju i matematiku. Svakako moram priznati da me je naše šire obrazovanje definitivno pripremilo za učenje u inostranstvu i dalo mi bazu za dalje školovanje – rekla je ona.

Ističe da jedna od stvari koje bi trebalo unaprijediti u našem školstvu je bolja interakcija između profesora i učenika. U Velikoj Britaniji imaju sjajne edukaciono-pedagoške odnose sa profesorima.

Oduvijek je privlačila ideja studija u inostranstvu, samim tim kada joj se ukazala  prilika znala je da mora da pokušam. Voli da putuje, upoznaje nove kulture, nova lica, nove sisteme, to joj je bio glavni motiv.

-Ne bih rekla da mi je bilo naročito izazovno da se prilagodim životu u inostranstvu. Komunikacija nikada nije bila problem kako sa britancima tako i sa ostalim ljudima iz inostranstva, s obzirom da živim u Boarding kući. Sve je ,,leglo” na svoje mjesto. Stvorila sam predivna prijateljstva sa ljudima sa svih strana svijeta – rekla je ona.

Što se tiče planova za budućnost, čekaju je pripreme za ispite, upis na fakultet, kao i mnoštvo zabavnih aktivnosti koje dolaze sa životom u britanskoj boarding školi. N.Đ.