Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

MPNI MIJENJA PRAVILNIK ZA VOZAČKE ISPITE: Kandidati nijesu dovoljno spremni, uvešćemo i nove radnje na poligonu

 

Podgorica, ulica Slobode

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija priprema izmjene Pravilnika o načinu organizacije i sprovođenja vozačkih ispita, jer žele da podignu nivo bezbjednosti saobraćaja na putevima. Planiraju, pored ostalog, uvođenje novih radnji na poligonu za pojedine kategorije vozila, organizaciju vozačkih ispita jednom mjesečno, kao i prvi put uvođenje mogućnosti žalbe kandidata u slučaju da nije zadovoljan ocjenom ispitne komisije.

Nedovoljno spremni da polažu ispit

-U dijelu sprovođenja vozačkih ispita problem koji se javlja jeste da kandidati na ispit izlaze nedovoljno spremni da isti polažu. Kako smo naveli, praktični dio ispita koji se sprovodi na javnom putu, za B kategoriju motornih vozila, gdje imamo najviše kanididata, traje 25 minuta. Ranije je taj dio ispita trajao znatno kraće, pa je broj kandidata koji su uspješno polagali vozački ispit bio veći. Za 25 minuta, kandidat nailazi na razne saobraćajne situacije u kojima je potrebno da pokaže dovoljno znanja i vještina, koje će dovesti do toga da nakon dobijanja vozačke dozvole bude bezbjedan učesnik u saobraćaju – kazali su iz Ministarstva za portal MNE magazin.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u prethodnom periodu formiralo je Radnu grupu čiji je zadatak da pripremi izmjene postojićih pravilnika kojima je regulisan rad auto škola. Jedan od prvih pravilnika koji radna grupa priprema je Pravilnik o načinu organizacije i sprovođenja vozačkih ispita. Kako kažu, cilj izmjena jeste da se unaprijedi kvalitet organizacije i sprovođenja vozačkih ispita, a sve u svrhu podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja na putevima.

– U prethodnom periodu došlo je do izmjena pravilnika u pogledu dužine trajanja praktičnog dijela vozačkog ispita koji se sprovodi na javnom putu, pa je u skladu sa tim bilo potrebno izvršiti određene izmjene i u samom načinu organizacije  ispita, kao i načina bodovanja određenih radnji koje kandidat izvodi kako na poligonu, tako i na javnom putu – rekli su oni.

Dodaju da je planirano i uvođenje novih radnji na poligonu za pojedine kategorije vozila, precizno definisanje dozvoljenog načina oblačenja kandidata, organizacija vozačkih ispita jednom mjesečno, kao i prvi put uvođenje mogućnosti žalbe kandidata u slučaju da nije zadovoljan ocjenom ispitne komisije.

Pored ovog Pravilinka, u prethodnom periodu inicirali su izmjene Programa obrazovanja koji se koristi za obuku kandidata za vozače, stvorili uslove za početak realizacije Programa obrazovanja za sticanje licence za ovlašćene ispitivače u ispitnim komisija, u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univeziteta Crne Gore realizovali seminar za instrukore, predavače i članove ispitih komisija. Sve ove aktivnosti, navode iz Ministarstva, imaju za cilj imaju podizanje kvaliteta vozačkih ispita i same obuke kandidata u auto školama, gdje su sigurni da će auto škole koje kvalitetno rade biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale.

 Upitani jesu li sagledavali praksu u region i koja novina bi se mogla primijeniti kod nas, odgovaraju da u procesu izrade pravilnika kojima je regulisana oblast rada auto škola sagledava se praksa zemalja u regionu, ali i praksa drugih država koja se pokazala kao uspješna.

-Međutim, kako je svaki sistem poseban, tako smo i u ovom postupku najviše sagledavali sugestije samih auto škola, čiji su predstavnici bili i u radnoj grupi, kao i članova ispitnih komisija koje realizuju vozačke ispite, čije sugestije dolaze direktno iz prakse – rekli su oni.

Dobra praksa regiona i EU

 U pojedinim zemljama je obavezno da vozač početnik ima i pratnju u određenim okolnostima, te iz Ministarstva komentarišu da je to problematika koje se uređuje Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako se u praksi dešava da često vozači početnici prave saobraćajne prekršaje, najviše u dijelu nepoštovanja najveće dozvoljene brzine, smatraju da bi uvođenje ovog ili sličnog rješenja dovelo do smanjenja broja ovakvih prekršaja.

– U dosta zemalja regiona, ali i EU, ova praksa se pokazala kao veoma uspješna. Pored toga, potrebno je raditi i na podizanju saobraćajne kulture. Dobijanje vozačke dozvole je samo prvi korak ka tome da kandidat bude učesnik u saobraćaju. Nakon toga, kroz vožnju on stiče neophodno iskustvo koje mu je potebno da bezbjedno učestvuje u saobraćaju. Ovdje je bitno napomenuti da veliku ulogu imaju i roditelji kandidata – rekli su iz Ministarstva.

Ističu da su tri glavna faktora u bezbjednosti u saobraćaju: vozač, vozilo i put. Sva tri faktora jednako utiču na saobraćajne nesreće koje se dešavaju.

-Ukoliko posmatramo samo vozača, i tu imamo faktore koji utiču na njegove sposobnost, kao što su godine iskustva, godine starosti, znanje, praktične sposobnost i slučno. Iz ugla auto škola i obuke kandidata, možemo reći da nijedna auto škola ne uči kandidata da vozi preko maksimalne dozvoljene brzine, vrši preticanje vozila na dijelu puta gdje to nije dozvoljeno, vrši nepropisno parkiranje i slično. Nivo saobraćajne kulture, koji kod nas nije zadovoljavajući, znatno utiče na to da vozači početnici, nakon dobijanja vozačke dozvole, vrše ove radnje iako im je tokom obuke jasno ukazivano da to nije dozvoljeno – naveli su oni.

Dodaju da je u tom pravcu potrebno dodatno raditi kako bi saobraćajna kultura u Crnoj Gori bila na znatno većem nivou.

-Iz tog razloga ne može se reći da vozači u Crnoj Gori nijesu stručni i sposobni da bezbjedno upravljaju motornim vozilom, već na nesreće koje se dešavaju utiču i drugi faktori – kazali su oni.

Saobraćajne nezgode u Crnoj Gori tokom prošle godine odnijele su 78 života, što je u odnosu na 2022. pet žrtava više.

Stradalo je 35 vozača, 21 saputnik, četiri motociklista, jedan biciklista i 17 pješaka.

Crnogorski putevi odnijeli su život 66 građana ove države, dok je broj stradalih stranih državljana 12, navedeno je u izvještaju Uprave policije o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2023. godinu. N.P.