Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

MIŠO OBRADOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Emocionalna inteligencija nam je na jako niskom nivou

Foto: Duško Miljanić

Vršnjačko nasilje je vrlo zabrinjavajuća stvar. Ali to je, na našu žalost, samo posljedica dominantnih ponašanja u cijelom svijetu, pa i u našem društvu, kazao je glumac Mišo Obradović u razgovoru za MNE magazin.

Obradović smatra da je agresija, koja je uvijek predvorje za nasilje, praktično postala legitiman komunikacijski kod među odraslima.

– Sve oko nas je agresivno: i političke kampanje i advertajzing i sportski događaji, sve sfere društva se agresivnošću bore za vidljivost. Takav, sluđen, savremeni čovjek, koji je i roditelj, postaje uzor svom djetetu. A pošto on nema vremena da se edukuje u pogledu roditeljstva (zbog straha da se nešto “napolju” ne dogodi a da on nije prisutan), djeca nam, nažalost, postaju takva kakva jesu – dodao je.

Ukazuje da, nažalost, živimo u svijetu koji će kao uzor djeci prije ponuditi Ilona Maska nego Mahatmu Gandija.

Na pitanje, da li je i sam nekada bio žrtva vršnjačkog nasilja, Obradović odgovara: 

– Ne, nisam, ali sam se sretao sa oblicima vršnjačkog nasilja koje nije samo fizičko. Na sreću, nikad nisam bio žrtva, ali sam uviđao takva ponašanja. Nažalost, toga među djecom ima u raznim oblicima.

Obradović je imao poruku za svu djecu koja trpe vršnjačko nasilje.

– Da se ne boje da to prekinu time što će tražiti pomoć – istakao je.

Smatra da se problem vršnjačkog nasilja ne može brzo riješiti, potrebna je šira edukacija, najprije roditelja, a onda preko roditelja i djece.

– Djecu je, kao i odrasle, potrebno grliti i voljeti. Sve su to posljedice toga što ne razumijemo što je prava ljubav, u onom smislu o kojem to From govori u svojoj knjizi “Umijeće ljubavi”. Moramo se edukovati u pogledu emocija, jer nam je emocionalna inteligencija na jako niskom nivou. Nikad više doktora nauka, uspješnih sportista, umjetnika, biznismena punih para, a potupno praznih glava i duša, koji ne znaju kako da se nose sa svojim emocijama. Odatle se lako ide u razne stranputice – zaključio je.

N.P.

(Tekst objavljujemo u okviru projekta realizovanog u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore)