Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ŠPANIJA: Maloljetnici osuđeni zbog širenja AI slika nagih vršnjakinja

Foto: Pixabay

Španski sud osudio je je 15 maloljetnika na godinu uslovne kazne zbog stvaranja i širenja slika na kojima su njihove vršnjakinje nage, napravljenih pomoću vještačke inteligencije (AI).

Policija je slučaj počela da istražuje prošle godine nakon što su roditelji u gradu Almendraleho u Ekstremaduru prijavili da lažne  nage slike njihovih kćerki kruže WhatsApp grupama, piše Guardian.

Sud za mlade u gradu Badahosu saopštio je da je osudio maloljetnike po 20 tačaka za kreiranje slika koje prikazuju zlostavljanje djece i 20 tačaka za krivična djela protiv moralnog integriteta žrtava.

Svakom od optuženih izrečena je uslovna zatvorska kazna od godinu i naređeno da pohađa časove o rodnoj svijesti, ravnopravnosti i o „odgovornoj upotrebi tehnologije“.

U saopštenju suda se navodi da je dokazano da su maloljetnici koristili aplikacije vještačke inteligencije da bi dobili izmanipulisane slike, uzimajući lica djevojčica sa njihovih profila na društvenim mrežama i postavljajući te slike na naga ženska tijela.

Policija je identifikovala nekoliko tinejdžera starosti između 13 i 15 godina kao odgovorne za pravljenje i dijeljenje slika.

Prema španskom zakonu, maloljetnici mlađi od 14 godina ne mogu biti optuženi, ali se njihovi slučajevi šalju službama za zaštitu djece, što ih može primorati da pohađaju kurseve rehabilitacije.