Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

NATALI DIZDAR UOČI NASTUPA U CKZ RIBNICA: Publiku čeka super svirka

Foto: NEJA MARKICEVIC / CROPIX

Hrvatska kantautorka i nedavna dobitnica Porina za najbolje žensko vokalno izvođenje Natali Dizdar dolazi 28. jula u Podgoricu, u CKZ Ribnicu.

Kaže za MNE magazin da s uzbuđenjem očekuje i koncert i publiku u CKZ Ribnica, a ono što oni koji dođu mogu da očekuju jeste super svirka. 

,,Zadnji dan ljeta” ime je albuma koji će biti objavljen u septembru. Rađen je, ističe u razgovoru za MNE magazin, u melanholičnoj, ali i opuštenoj ljetnoj energiji, ,,pa su i pjesme baš takve, kao soundtrack za ljeto.”

Velika stvar su, izdvaja ona, dva dueta, jedan nastao slučajno, dok je o drugom dugo razmišljala.

Nedjelja, 28.7. dan je kada ćete nastupiti pred publikom u Centru kulturnih zbivanja (CKZ) Ribnici. Rekli ste u jednom intervjuu da ste neke od najluđih nastupa imali u Crnoj Gori. Kakva su onda očekivanja od ovog u CKZ Ribnici i što pripremate publici za tu noć?

– Istina, u Podgorici su stvarno bili ludi provodi, dugo nas nije bilo, tako da sa uzbuđenjem očekujemo i koncert i publiku. Sviraćemo neki presjek svega što se radilo od samog početka moje karijere, tako da vjerujem da će svako moći pronaći nešto za sebe. Nadam se da ćemo uspjeti prenijeti energiju u kojoj zadnjih par godina uživamo na bini, a koju su donijele i neke nove pjesme. Ono što publika svakako može očekivati je super svirka.

Ono što ljude koji vole Vašu muziku očekuje 22.9. jeste album ,,Zadnji dan ljeta”. S obzirom da su u današnje vrijeme aktuelni singlovi, što je Vas opredijelilo za album?

– Nisam neki fan singlova koji ne pripadaju nijednoj priči, a u zadnje vrijeme obično i traju otprilike tri mjeseca. Dobar album za mene je ono što najviše volim u muzici, i mislim da je to forma koju nikad nećemo potpuno izgubiti. Iza mene su sad i dva EP-a, što je bio svojevrsni eksperiment, da ipak sažmemo minule faze mog rada u barem mini cjelinu, ali, naravno, najviše se trenutno radujem nadolazećem LP-u.

,,Zadnji dan ljeta”, ,,Ocean”, ,,Dobro je sve” s albuma koji slijedi imaju priču koja čini cjelinu. Uz to, kako ste i sami rekli, svježina mora i ljeta donosi i svježinu u zvuku. Što su još novine na ovom albumu i u kakvoj inspiraciji i atmosferi su numere nastajale?

– Album sam radila sa dečkima iz benda Porto Morto, Rokom Crnićem i Hrvojem Klemenčićem i super mi je da sam se uspjela spojiti i to potpuno spontano s jednom tako kvalitetnom i talentovanom ekipom. Cijeli album je nastao u toj nekoj melanholičnoj, ali i opuštenoj ljetnoj energiji, pa su i pjesme baš takve, kao soundtrack za ljeto. Na albumu se nalaze i dva dueta, što je za mene velika stvar, jer u dosadašnjoj karijeri imam samo onaj s Darkom Rundekom.

,,Zadnji dan ljeta” prate nostalgija i melanholija što je ljetu kraj. Koje ljeto Vi pamtite kao najljepše?

– Ljeto 2013. To ljeto kao da sam proživjela one najluđe srednjoškolske dane, al’ s nekog boljeg, zrelijeg mjesta.

Takođe, na albumu ,,Zadnji dan ljeta” su dvije duetske pjesme. Ko su izvođači s kojima ste otpjevali duet i zašto ste odabrali baš njih?

– Sljedeći singl koji će izaći zajedno s albumom biće upravo jedan od ta dva dueta, ali za sada ne bih još ništa otkrivala. Zapravo, oba dueta će biti singlovi, svaki u svoje vrijeme. Prva od saradnji dogodila se sasvim slučajno, a o drugoj sam dugo razmišljala, tako da mi je drago da smo je uspjeli realizovati.

U pjesmi ,,Ocean” kažete ,,Moja ljubav je slobodna”. Što Vas čini slobodnom i srećnom?

– Pa, npr. raditi muziku neopterećeno kao i do sada, imati publiku koja to vjerno prati i sluša. Zahvalna sam i srećna da to već sad tako dugo traje i da još uvijek jednako (ako ne i više) u svemu tome uživam.

Žene kanautori imaju posebnu emociju u svojim pjesmama. U misli mi naviru i Jadranka Stojaković i Joan Baez i Patti Smith i Joni Mitchell. Što je Vas nadahnulo da od početka to bude kantautorski put i ko su kantautorke čiji rad Vi cijenite i koje svaki put dotaknu Vaše srce?

– Ja sam od početka koketirala sa kantautorskim radom, ali sam tek na trećem albumu to napravila zaista od početka do kraja. Trebalo je valjda hrabrosti i povjerenja u samu sebe da ja to mogu i trebam. Super je imati podsticaj ljudi oko sebe, ali najvažnija je, ipak,  ona unutrašnja podrška. Od tog albuma uključena sam u autorski rad gotovo svih pjesama koje su kasnije nastale i to je jedno sasvim drugačije mjesto bivanja, na emocionalnom i mentalnom nivou. Volim sve navedene kantautorke, ali bih dodala i neke nove kao što je Billie Eilish ili omiljenu Stevie Nicks.
Bojana Radonjić