Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

MAJA ABRAMOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Djeca treba da se odvaže i progovore

Foto: Privatna arhiva

Ovo  ,,novo doba” nam je donijelo dosta lijepog, međutim imam osjećaj da su djeca najgore prošla, kazala je TV voditeljka Maja Abramović za MNE magazin u razgovoru o vršnjačkom nasilju.

Poručuje da je kao majka užasnuta, kada je nasilje među vršnjacima u pitanju.

– U suštini svaka vrsta nasilja, ali kada su djeca u pitanju tu sam posebno osetljiva, kao i svi nadam se. Gdje sve ovo ide nije dobro, ali smatram da se svijest, prije svega roditelja, mijenja i da su postali svjesni da mobilni telefoni nisu dobro rješenje ako već nemaju vremena da ga provode sa djecom – dodala je.

Kako kaže, ona lično nikada nije bila žrtva vršnjačkog  nasilja.

– Bilo je bezazlenih i svađa i zadirkivanja, ali ovo danas prelazi sve granice. Imam dva brata, ali uprkos tome nisam bila ušuškana u tom saznanju već sam uvijek bila zaštitnički nastrojena i prema njima, a onda i sebi naravno – istakla je.

Maja je majka troje djece, a kako objašnjava, njena najveća želja trenutno je da grade takav odnos da joj sve pričaju.

– Da ništa ne čuvaju u sebi, veoma su različiti, tri individue po svemu raznolike, i zna da bude izazovno. Imaju lijepo i zdravo društvo, odrastanje u malom gradu ima toliko dobrih strana, i taman će biti dovoljno da se izgrade u zdrave mlade ljude kada krenu u veće izazove, nadam se – priča ona.

Na pitanje, koje su to ključne poruke ohrabrenja koje bi poslala djeci koja trpe nasilje, Abramović odgovara:

– Da se odvaže i progovore, vrište ako treba na sva zvona. Da ništa ne čuvaju u sebi. Obično su nasilnici velike kukavice u suštini i vjerujem da je najveći od njihovih strahova pravo oružje žrtvi, a to je da pričaju o tome, nema veze kome, roditeljima, bratu ili sestri, baki, deki, drugarima, kome god, samo da ne drže to u sebi. I da su jači nego što im se to u trenutku čini.

Na kraju razgovora Abramović je poručila da bi lično uvela strašne kazne za sve nasilnike.

– Vjerujem da ih samo to može spriječiti. Evo pokušavamo i pričom, kampanjama, okupljanjima, ne bih rekla da ima nekog konkretnog efekta. Tako da transparentnost i kazne, kako za djecu tako i za odrasle, u skladu sa godinama. Jednako važno, edukacija! Od vrtića pa nadalje – zaključila je.

N.P.

(Tekst objavljujemo u okviru projekta realizovanog u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore)