Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PRIJEMNI NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Nije položio 41 odlikaš

Foto: UCG

Prijemni ispit na programu Medicina ove godine nije položio 41 odlikaš. Test je polagalo ukupno 120 kandidata.
Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Miodrag Radunović kazao je Pobjedi da je od prijavljenih kandidata nosilaca Luče I bilo njih 55, a Luče II 32 – ukupno 87.

– Ukupno su položila 52 kandidata. Prijemni ispit nije položilo 20 kandidata sa Lučom I i 21 sa Lučom II, što znači da 41 nosilac diplome Luča nije položio test znanja – kazao je Radunović.

Upitan iz kojih škola dolaze odlikaši koji nisu položili test, dekan kaže da se baza podataka ne nalazi u posjedu Univerziteta Crne Gore i Medicinskog fakulteta, jer je elektronski upis išao putem platforme upisi.edu.me.

– Analizom rezultata uvidjeli smo da kandidati, nosioci diplome Luča I i II nisu opravdali u velikoj mjeri to priznanje za uspjeh u prethodnom školovanju. Smatram da je neophodna reforma cjelokupnog obrazovanja u Crnoj Gori – kazao je Radunović.

Ističe da u posljednjih pet godina imaju značajan napredak u broju onih koji su položili u prvom roku prijemni ispit.

– Nakon ukidanja takozvane ,,brošure“ koja je bila osnov za polaganje testa znanja u prethodnom periodu i uvođenja ispitnih pitanja iz udžbenika Biologije i Hemije iz kojih su učili u gimnaziji, ozbiljnijim pristupom u savlađivanju znanja, prisustvom na konsultacijama koje organizuje Medicinski fakultet, prijemni ispit je položio veći broj kandidata od traženog konkursom – rekao je on.

Najavljuje da će i ove godine podnijeti zahtjev organima Univerziteta Crne Gore i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da im dozvole upis svih kandidata koji su položili prijemni ispit, jer se radi o odličnim kandidatima, a, takođe, Crnoj Gori fali ljekara na broj stanovnika.

Godinama se ukazuje na problem što se dešava da odlikaši ne mogu da savladaju test na Medicinskom fakultetu. Stručnjaci su upozoravali i korijen problema vidjeli u crtanju ocjena u osnovnim i srednjim školama, navodeći da đaci dođu do fakulteta, a da nemaju osnove znanja iz određenih oblasti.

Izvor: pobjeda.me