Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Naredba o zabrani loženja i upotrebi vatre na otvorenom prostoru od 1. jula do 30. septembra

Foto: Glavni grad

Kako je i najavljeno na nedavno odžanom sastanku Tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, na čijem čelu je gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac, donešena je Naredba kojom se zabranjuje loženje i upotreba vatre na otvorenom prostoru u periodu od 01. jula do 30. septembra 2024. godine na teritoriji Podgorice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Ovom Naredbom zabranjuje se loženje vatre i ostavljanje zapaljivih predmeta na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji sasušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije).

– Na poljoprivrednim zemljištima, kampovima i drugim otvorenim prostorima, moguće je ložiti vatru isključivo uz odobrenje Službe za zaštitu i spašavanja Glavnog grada. Pristup putevima do šumskih kompleksa moraju biti prohodni, radi osiguranja nesmetanog kretanja i pristupa vatrogasnim vozilima, pa je zabranjeno parkiranje vozila i postavljanje bilo kakvih prepreka na njima – poručili su.

Kako su dodali, pravna i fizička lica, koja svojim radnjama izazovu pojavu i širenje vatre, kazniće se u skladu sa zakonom.

– Apelujemo na građane da ne bacaju zapaljene opuške cigareta iz automobila, a o eventualnoj pojavi požara odmah obavijeste dežurnu Službu zaštite i spašavanja Glavnog grada pozivom na broj 123 – zaključili su.