Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PORESKI INSPEKTORI: Napisali kazne od 393.000 eura

Ilustracija

Poreski inspektori su u periodu od početka maja do kraja juna ove godine obavili 685 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 75. Po tom osnovu je izdato 109 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 393 hiljade eura, saoopšteno je iz Poreske uprave.

-U izvještajnom periodu, od 1. maja do 30. juna, kod sedam poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti – navode u saopštenju.

Kako su kazali, poreski inspektori intenzivno prate regularnost poslovanja svih poreskih obveznika, a u narednim mjesecima poseban akcenat biće na turističkim centrima u južnim i sjevernim opštinama.

-Tokom ljetnje turističke sezone fokus je na ugostiteljskoj i trgovinskoj djelatnosti, izdavaocima smještaja kao i obveznicima koji obavljaju djelatnost na „otvorenom“ prostoru: plažni barovi, izdavaoci plažnog mobilijara, turistički prevoz brodom, rafting i drugi – ističu iz PU.

Podsjećaju da su izdavaoci smještaja obveznici fiskalizacije, te da će Poreska uprava pojačati inspekcijske kontrole tih poreskih obveznika u ovom periodu. Takođe, PU prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije, svako neuobičajeno odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće kontrolu.

-Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 232.566 eura, od čega je naplaćeno 184.966 eura ili 79,53 odsto. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima) – dodaju u saopštenju.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije.

-Cilj PU je unapređenje komunikacije i jačanje odnosa povjerenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumijeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima – zaključuju u saopštenju.

Izvor: CDM