Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Otkriven spomenik Mihaju Emineskuu, Krajova dobila ulicu

Foto: Glavni grad

U susret otkrivanju spomenika Mihaju Emineskuu i otvaranju Ulice Krajova u Podgorici gradonačelnica dr Olivera Injac upriličila je prijem za delegaciju Rumunije na čelu sa gradonačelnicom Krajove Liom Olgutom Vasilesku. Injac je istakla veliko zadovoljstvo zbog susreta sa rumunskim prijateljima i kazala da su veze između Crne Gore i Rumunije veoma čvrste, a da saradnja gradova dvije države doprinosi produbljivanju saradnje i dugogodišnjeg prijateljstva, te zahvalila i ambasadoru Rumunije u Crnoj Gori Nj. E. Matei Viorelu Ardeleanu na kontinuirano dobroj saradnji, saopšteno je iz PR službe Glavnog grada.

Foto: Glavni grad

Gradonačelnica Krajove Lia Olguta Vasileski zahvalila je na gostoprimstvu i istakla da ovakvi događaji značajno doprinose razvoju partnerstva među gradovima, te da u Krajovi postoji ulica Podgorice, a da se raduju skorom otkrivanju spomenika Njegošu.

Foto: Glavni grad

Spomenik Mihaju Emineskuu, rumunskom pjesniku, romanopiscu i filozofu otkriven je danas u Ulici kralja Nikole, a gostima su se obratile ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, gradonačelnica Krajove Lia Olguta Vasileski, te Ion Deaconescu, počasni konzul Crne Gore u Krajovi.

Foto: Glavni grad

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da Mihaj Eminesku nije bio samo pjesnik, već simbol romantičarske epohe, čije riječi i dalje odjekuju kroz stoljeća i da njegova poezija, protkana emocijama, filozofijom i dubokom ljubavlju prema domovini, predstavlja neprocjenjivo nasljeđe koje nas povezuje preko granica i vremena. – Danas, dok otkrivamo ovaj spomenik, odajemo počast njegovom izuzetnom talentu i njegovoj sposobnosti da dirne srca i umove ljudi svih generacija. Ovaj spomenik je izraz dubokog poštovanja prema jednom od najvećih književnika koji nas podsjeća na važnost kulture i umjetnosti u našem životu i na snagu riječi koje mogu oblikovati društvo. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta koji svjedoči o trajnoj snazi Emineskuove poezije, ali i snažnom prijateljstvu između naših naroda. Neka ovaj spomenik bude mjesto susreta, promišljanja i nadahnuća za sve nas, i za sve buduće generacije koje će se ovdje okupljati – poručila je Injac.

Foto: Glavni grad

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da je podizanje spomen-obilježja Mihaju Emineskuu u Podgorici značajan trenutak i važan korak ka jačanju kulturnih veza.

– Podizanje ovog spomen- obilježja predstavlja, ne samo čin sjećanja na velikog pjesnika, već i simbol uvažavanja i poštovanja koje gajimo prema rumunskom narodu i njihovoj bogatoj kulturnoj tradiciji. Eminesku je koristio fraze iz narodnog govora iz svih krajeva Rumunije, baš tako kako i Njegoševim stihom kuca i srce našeg jezika – kazala je Vujović, dodajući da su i Eminesku i Njegoš dvije kulturne figure koje su djelovale u različitim kulturama, ali da su i jedan i drugi značajno doprinijeli izgradnji nacionalnog identiteta svojih naroda.

Gradonačelnica Krajove Lia Olguta Vasileski zahvalila je svima na saradnji na ovom projektu koji je za njih veoma važan.

– Mihai Eminesku ne predstavlja samo rumunskog pjesnika. On je srce i duša nacije, baš tako kako i za vaš narod Njegoš predstavlja posebnu emociju – kazala je Vasileski.

Dodala je da se raduje budućim susretima u Krajovi u kojoj će i Njegoš dobiti spomenik.

Foto: Glavni grad

– Otkrivanje biste Mihaja Emineskua, našeg narodnog pjesnika u samom srcu Podgorice, a kasnije i biste Petra Petrovića Njegoša u srcu Krajove, znači dva srca dva grada koja su oduvijek povezana, još jedan su dokaz da poezija gradi mostove među ljudima, gradovima, državama – poručio je počasni konzul Crne Gore u Krajovi Ion Deaconescu.

Bistu Mihaja Emineskua izradio je rumunski vajar Rodion Georgica, na predlog Međunarodne akademije ,,Mihai Eminesku” i Vijeća okruga Dolž uz podršku Ambasade Rumunije u Crnoj Gori.

Foto: Glavni grad

Osim otkrivanja spomenika rumunskom pjesniku, od danas Krajova ima ulicu u Podgorici, u naselju Citi kvart.

Foto: Glavni grad

Tim povodom predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović iskazala je zadovoljstvo ,,što smo danas u prilici da sa rumunskim prijateljima prošetamo ulicom koja je jednoglasnom odlukom Skupštine Glavnog grada oktobra prošle godine dobila ime po Krajovi, glavnom gradu rumunskog okruga Dolž.”

– Prijateljske veze Crne Gore i Rumunije postaju sve bliže i jače, a tome će sasvim sigurno doprinijeti i ovo kulturno i simbolično povezivanje otkrivanjem spomenika velikom Mihaju Emineskuu i imenovanjem ove ulice. Otvaranjem ulice Krajova, ovaj grad će na poseban način živjeti zajedno sa Podgoricom – kazala je Borovinić Bojović.