Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NEVRIJEME U REGIONU: Poplave i grad, vjetar nosio krovove

Foto: Tea Selenić/X

Snažno nevrijeme zahvatilo je danas poslije popodne i večeras Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Veliko nevrijeme pogodilo je Zagreb nakon 15 sati. Na snazi su crveni i narandžasti meteoalarm. Već u prvom mahu snažan vjetar u Zagrebu je rušio stabla, kante za smeće i doveo do zastoja u saobraćaju.

Građani javalju da su u Zaprešću i Dugom selu veliki grad veličine oraha pratili olujni vjetar i oblina kiša, prenosi N1 Zagreb.

Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 200 poziva građana koji su tražili intervenciju hitnih službi zbog sanacije posljedica nevremena, a na teritoriji Zagreba pozivi su se odnosili uglavnom na uklanjanje stabla sa saobraćajnica.

Na području Zagrebačke županije najviše poziva bilo je sa područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova porodičnih kuća, odnosno oštećenja krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Neke opštine ostale su bez struje.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja da prijetnje od nevremena nisu prestale.

U Sloveniji grad napravio veliku štetu

Foto: Reševalni Pas

U djelovima Slovenije padao je grad i na nekim područjima napravio veliku štetu.

Vatrogasci su na terenu na više mjesta širom zemlje, pošto je vjetar odnio krovove i oborio drveće, a obilne kiše poplavile objekte. Zbog olujnog nevremena, Arso je izdao narandžasto vremensko upozorenje za cijelu Sloveniju.

Tokom pljuskova i nevremena, u nekoliko krajeva privremeno će naglo porasti pojedinačni bujični vodotoci i manje rijeke, prenosi N1 Slovenija.

Nevrijeme stiglo i do BiH

Nevrijeme praćeno vjetrom i kišom, a potom i krupnijim gradom zahvatilo je Kozarsku Dubicu oko 18.30 sati.

Hidrometeorološki zavod RS izdao je upozorenje zbog jakog nevremena večeras i sjutra, kada se očekuje pljuskovi sa grmljavinom, grad i olujni vjetar, piše N1 Sarajevo.

RHMZ upozorava na nevrijeme u Srbiji

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, lokalnom pojavom grada i jakim i olujnim vjetrom u zoni najjačih pljuskova, sa područja Hrvatske i sjevernih djelova Bosne i Hercegovine premjestilo se ka Bačkoj i Sremu. U Beogradu su potopljene ulice.

U toku noći i sjutra očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vjetrom olujne jačine. U većini mjesta pašće između 20 i 40 milimetara kiše, a u djelovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 milimetara za 24 sata, lokalno i više.

Dnevna temperatura će u većini mjesta biti u padu za deset do 13 stepeni.

Slično upozorenje dato je i za Beograd, u kojem se večeras, u toku noći i sjutra očekuju grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vjetrom.

Foto: Facebook

Avioni ne mogu da slete zbog nevremena u Beogradu

Prema podacima sajta Flight radar, kao i sajta aerodroma Nikola Tesla, zbog nevremena došlo je do kašnjenja više letova.

Više aviona kruži iznad srpske prijestonice, a let iz Osla za Beograd preusmjeren je na Sofiju.

Na sajtu Aerodroma Nikola Tesla navodi se da je let iz Ankare preusmjeren, kao i da više aviona čeka slijetanje.

Izvor: N1