Porto Novi
ART PREPORUKA

GLASANJE U TOKU: Dva mlada benda po izboru publike nastupiće na Bedem festu

,,Kao mlad, šansu trebam sad” – zajedno odaberimo i budimo vjetar u leđa mladim bendovima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će zasvirati na pozornici XV Bedem festa u Nikšiću, poručuju organizatori.

Na javnom pozivu za prijavu mladih bendova za učešće na 15. izdanju Bedem festa koji su oeganizatori raspisali u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom iz Tuzle, u sklopu projekta „We can do it together“, finansiranog na prvom pozivu Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana i njemačkog Saveznog ministvarstva vanjskih poslova, a sprovodi ga Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), ,,nakon pažljivog pregledanja pristiglih prijava”, u dalju fazu idu bendovi: Infantry, Petrikor, Prizma, Roba bez greške, Senad Dana Uzalud, Šarđun, Jelene, Breed i Azilanti iz Crne Gore, kao i mladi bendovi Mustang, Skhizma, Klapan i Deminutiv iz Bosne i Hercegovine.
– Nakon pristiglih prijava i pažljive selekcije, sačinili smo konačnu listu prijavljenih bendova koji su ispunili pravila poziva. Ujedno, otvaramo glasanje kojim svim ljudima omogućavamo da odaberu bend po svom izboru i ukusu. Glasanje će trajati zaključno sa 10. julom do 23:59 sati. Svi koji to žele mogu glasati za svog favorita putem linka https://bedemfest.com/contest/on-the-road-to-15th-bedem-fest/
Jedan mladi bend iz Crne Gore i jedan mladi bend iz Bosne i Hercegovine koju budu imali najviše glasova nastupiće na Bedem festu, uz obezbjeđenu nadoknadu putnih troškova, smještaj i honorar – navodi se u zajedničkom saopštenju.
Menadžer projekta Petar Šundić kazao je da Bedem fest od svojih početaka njeguje poseban osjećaj prema mladoj sceni koja je vrlo važna, ,,pomoću koje i sa kojom zajednički ulažemo dodatne napore da je sačuvamo”

– Suočavajući se sa ozbiljnim teškoćama, poput, recimo, nedostatka ili nedovoljnog broja prilika, polako nestaje sa pozornice. Nestankom mlade scene, naši gradovi izgubiće svoj prepoznatljivi identitet, imidž i tradiciju po kojima su bili prepoznatljivi radom generacijama mladih bendova unazad. Nikšić i Tuzla oduvijek su bili prepoznati po mladoj, alternativnoj sceni, koja, nažalost, danas nestaje, iz kog razloga smo i raspisali ovaj poziv, kako bismo učinili sve što je u našoj moći da je sačuvamo, koristeći reputaciju Bedem festa koji predstavlja mjesto sabiranja i afirmacije mladih ljudi, što će i ostati u budućnosti – ističe Šundić.

To je, kako je rekao, ,,važna poruka koju šaljemo mladim ljudima, da stvaraju, da sviraju, da vjeruju u sebe i da će u Bedem festu uvijek imati iskrenog saveznika u svojim nastojanjima” Podsjeća i da će ove godine na Bedem festu nastupiti pobjednički bend partnerskog Bunt rok festivala, sastav Mali Demon iz Beograda.

– Bedem festom kao platformom povezujemo mlade ljude iz regiona Zapadnog Balkana, zajedno njegujući interkulturalnost, razumijevanje, uvažavanje i različitosti. Stečena referenca značiće mnogo u razvoju daljih karijera mladih bendova – smatra Šundić.
Projekat „We can do it together“ će doprinijeti unapređenju regionalne saradnje kulturnih radnika i omogućiti inovativne načine sprovođenja različitih kulturnih i umjetničkih aktivnosti koje imaju regionalnu komponentu i doprinose interkulturalnom učenju i dijalogu, izgradnji mira, poručuje Šundić.