Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PRIJE 45 GODINA: Vokmen je promijenio svijet

Foto: Sony

Revolucija je na ulicama, pisalo je na prvobitnoj reklami u novinama te 1979. godine kada je 1. jula prvi put u prodaju u Japanu pušten ,,vokmen”.
Preciznije Sony Walkman TPS-L2.
Predikcije su bile da će u prvih mjesec prodati 5.000 primjeraka. Međutim, u prva dva mjeseca prodato ih je više od 30.000.
Bio je to prvi niskobudžetni prenosni kasetofon koji je imao ogroman uticaj na pop kulturu i način života mladih.
Muzika u džepu za čovjeka u pokretu. Omiljene pjesme su svi tako slušali gdje god da su vani, bilo na ulici, u prevoznom sredstvu ili supermarketu.
U to vrijeme koštao je 33.000 jena, odnosno 125 dolara.
Suosnivač Sonyja Masaru Ibuka penzionisao se zvanično 1976. godine, ali je ostao savjetnik u kompaniji. Zamolio je u februaru 1979. godine izvršnog zamjenika predsjednika kompanije Norija Ohgu da se dizajnira prenosni uređaj pogodan za njegova duga putovanja avionom na kojima bi slušao operu.
Generalni direktor odjeljenja za kasetofon Kozo Ohsone tako je prilagodio diktafon nazvan presmen (Pressman) koji je Sony prodavao novinarima, zamijenivši mehanizam za snimanje stereo pojačalom i kolom.

Foto: Shutterstock

Predsjedniku Sonyja Akiju Moriti nije se dopao naziv vokmen, ali bilo je prekasno i preskupo promijeniti mu ime. Upravo je on bio taj koji je želio da se kampanja fokusira na tinejdžere, jer ih je vidio kako nose radio i bum boksis kad idu na plažu ili planinarenje.
Japanski profesor Šuhej Hosokava sa Međunarodnog centra za japansko istraživanje proročki je skovao sociološki termin ,,The Walkman Effect” (efekat vokmena). U novinskom članku lista ,,Popular Music” pod nazivom ,,The Walkman Effect” 1984. godine napisao je ,,Čini se da slušalac prekida kontakt sa spoljnim svijetom, onim u kome zaista živi, tražeći savršenstvo svoje ,,individualne” zone slušanja.”
Optužio je Sony da vokmenom mijenjaju urbani pejzaž, od onog u kome su iskustva podijeljena i spontana u onaj u kome su pojedinci manje uključeni u okruženje oko sebe, a više zaokupljeni i autonomni u mislima i raspoloženju.
Tako je precizno opisao današnji svijet.
B.R.