Porto Novi
ART PREPORUKA

SVEČANO OTVORENO 16. IZDANJE FESTIVALA ,,ODAKLE ZOVEM”: Noć posvećena Vitu Nikoliću i Junu Foseu

Novo, 16. izdanje Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem” svečano je otvoreno sinoć ispred podgoričke knjižare Karver bogatim umjetničkim programom.
Festival je svojim govorom svečano otvorila menadžerka knjižare Karver i Festivala, prvakinja drame CNP-a, Varja Đukić koja je ukazala na poetiku ovogodišnjeg slogana pod kojim se festival održava – Stvaranje svijeta.

– Ovo je 16. Međunarodni književni festival Odakle zovem koji slavi stvaraoce, koji slavi nas. U knjigama priče, romani i poezija, na zidovima slike, muzika u prstima i na nosačima zvuka, filmske priče u kojima u svjetlu promiču riječi i pokreti. Pred očima igramo, stvaramo svijet, dajemo mu oblik. Dok u sobama bez krova i hrane sjede žene, ljudi i djeca u strahu, naše priče su njihovo utočište. Ratove i nasilje prekidam i zaustavljam. Kada čujem, vidim i spoznam nastaje svijet koji oduvijek i neumorno vidi sebe u ogledalu, jak i hrabar, sa ciljem da bude dobar – bolji – kazala je Đukić.

Prve festivalske večeri publika je uživala u nastupu Accordion Duo Ilić – harmonikaša Tijane i Miroslava Ilića koji su izveli kompozicije Anantango Gorka Hermosa i Sketch for Strings M. Božovića, kao i interpretacijama pjesama Vita Nikolića u izvođenju učenika i učenica Ekonomske škole u Podgorici – Andrije Savića, iz trećeg razreda, Milice Raičević, takođe iz trećeg razreda, Sare Kuburović iz drugog razreda i učenice Stručne medicinske škole Podgorica, Teodore Jovanović.

Ove upečatljive interpretacije poezije bile su način da se promoviše audio-knjiga pjesama Vitomira Vita Nikolića “Bijelim drumovima”. Projekat je nastao u saradnji sa gospođom Danicom Nikolić koja je dala autorska prava za snimanje audio knjige na osnovu Nikolićevih djela. Glumac, Aleksandar Gavranić i Varja Đukić su u studiju Mihajla Mihe Radonića govorili i snimili poeziju.

O samom liku i djelu, Vitomira Nikolića, ali o manje poznatim detaljima njegovog života u sklopu programa je govorio književnik i dramaturg, Božo Koprivica.

– Pjesma Pismo mojoj učiteljici je neka vrsta kontrapunkta strašnoj slici iz djetinjstva, pismo od sjete, nostalgije i poštovanja za one koji su u doba okupacije učili djecu. Rat kao tema i refren otkucava Nikolićevim stihovima, pogotovo u dvije pjesme iz 80-ih, Od Jasenovca ponire Sava i U Gradini grob do groba – istakao je Koprivica.

Na još jednu stranu Nikolićeve svestranosti ukazala je magistarka filoloških nauka i kulturološkinja, Nela Savković Vukčević.

– Volio je da komentariše starine gradova i predjela. Kada je riječ o dubokim korijenima crnogorskog trajanja i porijeklu Crnogoraca nije bio saglasan sa teorijom da smo stigli u nekim seobama. Smatrao je da smo ovdje oduvijek. Njegovo razmišljanje zabilježio je takođe veliki crnogorski književnik Čedo Vuković nazvavši ga Vitova plemenita pjesnička opsesija – navela je Savković Vukčević.

Drugi dio programa prve večeri bio je posvećen norveškom autoru, Junu Foseu dobitniku Nobelove nagrade za književnost. Prikazan je snimak ekskluzivnog intervjua sa Foseom koji je vodio pisac Dejan Matić, a zatim je publika uživala u odlomku iz drame “San” koji su izvodili mladi glumci Miloš Kašćelan, Anđela Marunović, Milo Perović i Mina Mićović. Za kraj večeri se uživo razgovaralo o Junu Foseu s Dejanom Matićem. Razgovor je vodila menadžerka Varja Đukić.

Nakon uspješnog početka festivala sve posjetioce i 28. i 29. juna očekuje bogat i kvalitetan program u sklopu festivala.

Danas, 28. juna, program će biti otvoren u 11 časova u sali “Dodest” Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” programom “Kratki rezovi” u okviru kojeg će biti prikazan film “Tereza 37” u režiji Danila Šerbedžije, po scenariju Lane Barić koja je i glavna glumica ostvarenja. Sa njom će, nakon projekcije, razgovarati Miroslav Minić.

Predstavljanje slovenačkog autora Sebastijana Pregelja biće održano u petak u 18.30 časova, a moderatorka je Jasmina Bajo. U 19.30 gostuje Dubravka Đurić sa kojom će razgovarati Marija Krivokapić, a u 20.30 gostuje Robert Perišić koji će sa Anom Fazekaš govoriti o svom stvaralaštvu.

Film “Don’t cry for me – Susan Sontag u Sarajevu” reditelja Nihada Kreševljakovića biće prikazan u 21.30 časova, nakon čega će Kreševljaković razgovarati sa Đukić.

Program trećeg, završnog dana festivala počinje u 18.30 časova predstavljanjem književnice Mihaele Gašpar, a u 19.30 će sa Terezom Boučkovom razgovarati Jasna Tatar Anđelić.

U 21 čas slijedi projekcija filma “Samo kad se smijem” u režiji Vanje Juranića, za koji scenario potpisuju Elma Tataragić i Vanja Juranić. U 22.30 slijedi panel diskusija na kojoj će učestvovati filmski reditelji/ke: Vanja Juranić, Ivan Marinović, Marija Perović, a moderatorka je Đukić.

Festival će biti zatvoren koncertom Sanje Raičković (vokal) i Miodraga Šula Jovovića (klavijatura), koji će početi nešto prije ponoći.

– To smo htjeli da napravimo kao kraj festivala u kojem te ženske pjesme i njihov senzibilitet za muziku nas ostavlja udaljenim od ovih teških priča kojima smo se ranije bavili – najavila je Varja Đukić.
Đukić kao menadžerka knjižare Karver i Festivala “Odakle zovem” i ovom prilikom je ukazala da bi prepoznavanje vrijednosti ove knjižare i festivala trebalo biti veće.

– Knjižara Karver je već 20 godina u temelju grada Podgorice, ta kulturna činjenica bi trebala da služi na ponos ovom gradu, a prije svega zahvaljujući istrajnosti koju ima sa svojim saradnicima. Uvoz knjiga nije jednostavno, izdavačka produkcija u Crnoj Gori je jako slaba. Mi moramo da uvozimo knjige, kulturna razmjena predstavlja uslov našeg opstanka. Mislim da treba prepoznati vrijednost našeg postojanja i činjenice da čitaoci ovdje mogu da pronađu djela koja ne mogu naći nigdje drugdje – podvukla je Đukić.

Tekst i foto: Media biro