Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UCG RASPISAO KONKURS: Brucoši se za upis prijavljuju sjutra i preksjutra

Ilustracija

Univerzitet Crne Gore (UCG) raspisao je danas konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2024/25. godinu. Konkursom je ukupno predviđeno 3.186 mjesta, a više detalja dostupno je na linku Konkurs, na sajtu UCG.

U tekstu konkursa opisani su detalji elektronske prijave putem platforme upisi.edu.me, u skladu sa programom Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice.

Prijava na konkurs se podnosi 28. i 29. juna do 16 časova, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi.

Testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se1. jula 2024. godine. Raspored termina polaganja predmeta biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica.

Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se od 2. do 3. jula 2024. godine prema rasporedu koji će biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica.

Prijemni ispiti se organizuju za upis na studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 6. julom 2024. godine, prema rasporedu organizacionih jedinica.

Podsjećaju da je unaprijeđen i postupak elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju na Univerzitetu Crne Gore kao posljednjeg koraka elektronskog upisa na Univerzitet Crne Gore. Usluga elektronskog potpisivanja Ugovora o studiranju razvijena je prošle godine u okviru projekta “E-usluge kao odgovor na Covid-19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Cilj projekta je podsticanje mladih na korišćenje digitalnih servisa u interakciji sa institucijama, bez čekanja u redovima i prikupljanja dokumenata.

Izvor: CDM