Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

IJZCG: Opasnost od pojave novih slučajeva morbila tokom turističke sezone

Foto: IJZCG

S obzirom na epidemije morbila u zemljama okruženja, kao i niske obuhvate imunizacijom među djecom predškolškog i dijelom školskog uzrasta u Crnoj Gori, postoji opasnost od pojavljivanja novih slučajeva tokom turističke sezone, ali prenošenje morbila putem morske vode, vode u bazenima, plažnog mobilijara u praktičnom smislu nije moguće, kazali su za MNE magazin iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su dodali, nisu razmišljali o uvođenju nekog vida kontrole na graničnim prelazima.

– Nije nam poznato da ijedna zemlja u okruženju vrši ovakvu mjeru kontrole. Zdravstvene vlasti svih zemalja uključujući i našu ne savjetuju putovanja osobama koje nisu vakcinisane sa dvije doze vakcine ili ako nemaju dokaz/podatak da su preležale morbile – poručili su.

Prema informacijama koje imaju u Institutu, sve države preduzimaju mjere za koje je dokazano da daju rezultate u prevenciji i suzbijanju morbila, a to je sistematska vakcinacija djece određenog uzrasta, a primjenjuju se i epidemiološke mjere za smanjenje rizika transimsije što su mjere koje su ograničenog efekta.

Poručuju da su morbili oboljenje koje se mnogo lakše prenosi tokom kasne jeseni, zime i ranog proljeća kada veći broj osoba boravi u zatvorenim prostorima, te su načelno gledano tokom ljetnjih mjeseci uslovi za masovno prenošenje bolesti nepovoljniji.

– Takođe, u toku su školski raspusti što je epidemiološki gledano povoljna okolnost. Morbili su akutna respiratorna zarazna bolest koja se dominatno prenosi kapljičnim putem (kapljice koja od inficirane osobe budu izbačene putem kašlja, kijanja, govora, pjevanja mogu dospjeti do usta, nosa ili sluznice oka druge osobe i u zavisnosti od količine infektivnog agensa i toga da li je druga osoba osjetljiva/neimuna može dovesti do obolijevanja) i direktnim kontaktom sa inficiranom osobom (npr. poljubac, zagrljaj) – dodali su.

Iz Instituta objašnjavaju da je drugi način prenošenja kontaminiranim vazduhom (u prostoriji koja nije provjetrena a u kojoj je boravila inficirana osoba, virus se može zadržati oko dva sata u vazduhu i dolaskom osjetljive osobe u tu sredinu ista se može zaraziti). Takođe, prenošenje je moguće i indirektnim kontaktom putem predmeta za zajedničku upotrebu, ukoliko su isti svježe kontaminirani.

Institut za javno zdravlje Crne Gore sve vrijeme radi i reaguje, pa se njihovi planovi u tom dijelu značajno ne mijenjaju, te poručuju da su morbili bolest koja se jedino djelotvorno može prevenirati i suzbijati vakcinacijom.

– Sve ostale mjere su vrlo ograničenog učinka i ne daju adekvatne rezultate. Dakle, jedina smislena mjera je pravovremena vakcinacija djece koja su prema uzrastu dospjela za vakcinaciju, kao i intenzivna vakcinacija sustizanja svih onih koji kasne sa istom ili nisu potpuno vakcinisani. Obezbijeđeno je dovoljno vakcina, obezbijeđeno je dovoljno testova za testiranje sumnji na morbile, u domovima zdravlja postoje epidemiološke službe koje ispituju prijavljene slučajeve sumnje – istakli su.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore obezbijeđeno je ažurno praćenje obuhvata imunizacijom, a dostupan je i Vodič za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila. Dodatno, poslata su uputstva zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama, kao i predškolskim i školskim ustanovama o načinima postupanja u cilju smanjenja rizika od širenja morbila.

N.P.