Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Parvo virus privremeno zatvorio sklonište na Vrelima

Foto: Čistoća

Zbog pojave zarazne bolesti parvoviroza, u skloništu za napuštene životinje na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, u narednih 30 dana zabranjene su posjete, pa i one sa ciljem udomljavanja, kao i prijem novih štenaca.

To su saopštili iz podgoričke ,,Čistoće” nakon nadzora inspektora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UPHVFP).

– Povodom aktuelne situacije u vezi pojave parvoviroze u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u Podgorici, inspektori Uprave izvršili su u petak (21.06.) inspekcijski nadzor i rješenjem definisali niz radnji i mjera, koje smo dužni sprovesti sa ciljem sprečavanja širenja parvo virusa. S tim u vezi, obavještavamo građane da su, između ostalog, u narednih 30 dana: zabranjene posjete skloništu, prijem novih štenadi, prijem posjetilaca sa ciljem udomljavanja (isto će se sprovoditi posredstvom volontera koji će imati pristup skloništu) – saopštili su iz ,,Čistoće”.

Inspekcijski nadzor izvršen je nakon apela volontera skloništa. Prema informacijama podgoričkog komunalnog preduzeća, u četvrtak je u skloništu bilo zaraženo 16 štenadi.

Prema objavama volontera na društvenoj mreži Facebook, do juče je, u prethodnih pet dana, od parvovirusa uginulo 11 pasa, četiri su bila u kritičnom stanju i smještena kod volontera, dok su 24 štenca u skloništu, pod nadzorom.

Na upit o trenutnom broju zaraženih pasa, iz Uprave su ,,Vijestima” kazali da je to na dnevnom nivou promjenjiva kategorija.

U pojašnjenju o kakvoj se bolesti radi, iz veterinarske ambulante ,,Montvet”, koja ima godišnji ugovor za pružanje veterinarskih usluga sa ,,Čistoćom”, ,,Vijestima” su rekli su da je u pitanju veoma zarazan virus i da se veoma teško može kontrolisati u skloništu. Kako su dodali, njihova je preporuka bila i da se zabrani dalji prijem štenadi, kao i da veterinarski inspektori proglase epidemiju parvoviroze.

– Taj virus je veoma otporan i u zemlji može da ostane i do šest mjeseci, pa i godinu – kazali su iz ,,Montveta”, dodajući da je preporuka Svjetskog udruženja veterinara male prakse da se virus suzbija eutanazijom zaraženih štenadi u prihvatilištima.

– Canine parvovirus je visoko zarazan i širi se među psima direktnim i indirektnim kontaktom preko fecesa (izmet, prim. nov). Preventiva je vakcinacija, a mortalitet kod štenadi, koje bolest najčešće napada, ide i do 90 odsto. Preventiva je vakcinacija štenadi i stalna dezinfekcija boksova, testiranje štenadi pri ulasku i vakcinacija štenadi svakih 15 dana do pet mjeseci starosti – kazali su iz ,,Montveta”.

Foto: Čistoća

Iz te veterinarske ambulante pojasnili su da štenci simptome razvijaju unutar tri do deset dana od infekcije.

– Simptomi uključuju letargiju, povraćanje, proliv (obično krvav), visoku temperaturu. Dijareja i povraćanje vode do dehidracije i disbalansa elektrolita. Gubitak krvi i proteina dijarejom dovodi do anemije. Usljed oštećenja sluzokože crijeva, endotoksini prelaze u krv i izazivaju endotoksemiju. Proliv koji se javlja je karakterističnog jakog mirisa. Usljed infekcije dolazi do pada broja leukocita. Bilo koji od ovih faktora vodi ka stanju šoka i uginuću – objasnili su iz ,,Montveta”.

Na pitanje da li u skloništu na Vrelima postoji karantin za pse, iz te veterinarske ambulante su kazali da postoji, ali ne i poseban za štenad.

Njihova preporuka je da bi karantin za štenad trebalo da bude van skloništa.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove smatraju da jedino zajedničkim djelovanjem svih uključenih – ,,Čistoće”, veterinarske ambulante, NVO aktivista i Uprave i striktnim poštovanjem svih preporučenih i naređenih mjera u narednom periodu mogu značajno popraviti zdravstveno stanje životinja u skloništu.

– Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti smanjenju broja napuštenih kućnih ljubimaca i zaštiti dobrobiti i zdravlja životinja i posljedično ljudi, jer se određeni broj bolesti može sa životinja prenijeti na ljude – rekli su iz Uprave.

Izvor: vijesti.me