Porto Novi
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Činjenice o pivu

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Pivo je jedno od najstarijih pića na svijetu i neprekidno se konzumira već hiljadama godina. Postoji vjerovanje da je ovo piće nastalo nakon što je jedan pekar zaboravio tijesto na suncu i ono se pretvorilo u tečnost kiselogorkog ukusa koji se dopao pekaru. U nastavku pročitajte najzanimljivije činjenice o pivu:

– Pivo je drevno piće. Pronađeni su brojni zapisi koji su detaljno opisivali postupak proizvodnje pića nalik današnjem pivu. Prvi konkretan dokaz o piću napravljenom od ječma, koje bi, vjerovatno, imalo ukus piva, datira iz 3500. godine p.n.e., a napravljeno je u Mesopotamiji. Međutim, vjeruje se da su prvobitne verzije piva postojale i prije toga i da se koristilo u neolitu.

– Vavilonci su ga shvatali ozbiljno do te mjere da se našlo u čuvenom Hamurabijevom zakoniku gdje su čak tri zakona bila posvećena pripremi i čuvanju piva.3. U srednjem vijeku većina ljudi je pila pivo umjesto vode. Razlog tome je bio taj što je voda nosila mnoge bolesti uslijed nepostojanja prečišćivača i filtera koji danas postoje, dok je, s druge strane, proces pravljenja piva eliminisao mnoge štetne mikroorganizme.

– Pivo, pored standardnog tečnog, postoji i u čvrstom stanju. Dvojica Italijana nedavno su napravila namaz od piva koji podsjeća na žele, a konzumacija je dozvoljena i djeci zato što ne sadrži alkohol.

– Može da bude prilično jako. Škotska pivara Brewmeister drži rekord za najjače pivo na svijetu čiji je naziv Snake Venom (zmijski otrov) i sadrži čak 67.5% alkohola.

6. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Češka sa 148 litara po stanovniku. Drugo mjesto zauzima Austrija sa 107 litara, zatim Njemačka sa 106, Estonija sa 102, dok peto mjesto zauzima Poljska u kojoj u prosjeku svaki stanovnik popije po 98 litara godišnje.

7. Oktoberfest, najpoznatiji festival piva na svijetu koji se održava u Njemačkoj, ne obilježava se u čast žetve kao što se najčešće misli. Zapravo, nastao je kako bi slavio brak bavarskog kralja Ludviga I i princeze Tereze od Saksonije – Hildburghausen koji je sklopljen u oktobru 1810. godine.8. Kad govorimo o Oktoberfestu, treba pomenuti da ovaj festival ima registrovanu sopstvenu marku piva. Zvanično Oktoberfest pivo treba da ima minimum 13.5% slada i da bude proizvedeno u Minhenu.

9. Postoje dva kratera koja se zovu Beer, od kojih se jedan nalazi na Mjesecu a jedan na Marsu. Oba su dobila ime po njemačkom astronomu koji se zvao Wilhelm Beer (pivo).

10. Pivopije su ušle i u politiku. U nekoliko država su registrovane političke partije ljubitelja piva, a sve je počelo u Poljskoj 1990. godine gdje je ova partija osvojila čak 3% na parlamentarnim izborima.

Izvor: kafenisanje.rs