Porto Novi
ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Gayo Galerija obilježila 35 godina postojanja

U jedinstvenom ambijentu Porto Montenegra u Tivtu, Gayo Galerija je svečano obilježila 35 godina postojanja uz ekskluzivni Cocktail Party. Zidove galerije krasile su slike lokalnih i međunarodnih umjetnika, pružajući savršen povod za slavlje i okupljanje ljubitelja umjetnosti. Tamara Vojvodić, vlasnica Gayo Galerije, istakla je značaj ovog jubileja za crnogorsku umjetničku scenu.

-Danas smo ovdje da proslavimo ne samo jubilej galerije, već i 35 godina strasti, posvećenosti i umjetničkog stvaralaštva koje su nas dovele do ovog trenutka. Kroz godine, ova galerija je postala simbol kulturnog bogatstva Crne Gore, mjesto gdje su mnogi umjetnici našli svoju publiku, a publika svoje omiljene umjetnike. Tokom ovih 35 godina, izlagali smo djela renomiranih naših i svjetskih slikara i skulptora, podržavali mlade talente i promovisali umjetnost kao neizostavan dio našeg društva. Naša misija je bila i ostala da inspirišemo, obrazujemo i povezujemo ljude kroz ljepotu umjetnosti-kazala je Vojvodić.

Istakla je da je ovaj jubilej prilika da se prisjete  početaka, umjetnika koji su ih pratili, a prije svega da odaju počast osnivaču galerije i velikom vizionaru – Gaju Vojvodiću koji je te davne 1989. godine u Baru, otvorio prvu privatnu galeriju, postavljajući temelje za ono što je danas Gayo Art Gallery.

-Gajove ideje nisu odmah bile prihvaćene, ali zahvaljujući njegovoj upornosti i jasnoj viziji, uspio je dokazati, među prvima, prednosti umrežavanja – umjetnosti i biznisa. Njegov neumorni rad svih ovih godina omogućio nam je da zajedno ostvarimo velike ciljeve. Naša galerija danas stoji kao svjedočanstvo njegove predanosti i strasti koju mi nastavljamo. Dok gledamo unaprijed, s uzbuđenjem očekujemo nove izazove, izložbe i saradnje-rekla je Vojvodić.

Proslavi 35 godina postojanja Gayo Galerije prisustvovali su mnogobrojni ljubitelji umjetnosti i istaknute ličnosti iz crnogorskog kulturnog i javnog života. Atmosfera je bila puna entuzijazma, inspiracije i pozitivne energije. Gosti su uživali i u umjetničkom performansu ”live painting” – slikanje uživo, gdje su mogli da puste na slobodu svoju kreativnost i naslikaju nešto za uspomenu na ovaj jubilej.

 

Mn.M.

Foto: Marko Ilić/Zoran Radonjić