Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DR RADULOVIĆ IZ DZ PODGORICA: Povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

Povećan je broj pacijenata koji se javljaju izabranim doktorima, a imaju tegobe mučnine, bola u želudcu, povraćanja, dijareje, što je nešto što i očekujemo u ljetnjim mjesecima, rekla je za portal MNE magazin dr Andrea Radulović iz podgoričkog Doma zdravlja.

Ona objašnjava da simptomi uglavnom ukazuju na virusnu infekciju gastrointestinalnog trakta koja je produkt sezonske varijacije mikroorganizama uzročnika, a može biti i infekcija bakterijskog uzročnika, koja se javlja uglavnom zbog konzumacije neadekvatne hrane -neopranog voća, nedovoljno termički obrađene hrane, uticaja visokih temperatura na kvalitet namirnica i slično.

– Simptomi uglavnom traju par dana, što zavisi od opšteg stanja organizma; od uzročnika, a od istog zavisi i vrsta terapije, koja se sastoji od rehidratacije, simptomatske terapije i eventualne antibiotske terapije – navela je ona.

Prema njenim riječima, obolijevaju pacijenti svih uzrasnih grupa, pri čemu su posebno osjetljive grupe populacije novorođenčad i odojčad, trudnice, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

-Savjetovala bih da se vodi računa o namirnicama koje unosimo u organizam, sa naglaskom na voće i povrće, mesne i mliječne proizvode, takođe, redovno pranje ruku. Neophodan je rad na imunitetu u vidu redovnog sna, fizičke aktivnosti i adekvatne ishrane (eventualno suplementacije vitaminima i mineralima), kako sada, tako i u toku cijele godine, da bismo pomogli našem organizmu da se izbori sa različitim uzročnicima infekcije – zaključuje Radulović. N.Đ.