Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminula glumica Anuk Eme

Foto: Sebastien Berda, AFP

Anuk Eme, zvijezda filmova ,,La Dolce Vita” i ,,Un homme et une femme”, umrla je u 92. godini, javlja Guardian.

Njena ćerka Manuela Papatakis objavila je vijest na društvenim mrežama.

– Sa neizmjernom tugom vas obavještavam o odlasku moje majke… Bila sam blizu nje kada je preminula jutros u svom domu u Parizu – kazala je Papatakis.

Nakon što se probila kroz uloge na ekranu kasnih četrdesetih, Eme je postigla međunarodno priznanje nizom uspješnih filmova visokog profila tokom šezdesetih i to sa glavnim rediteljima tog doba, kao što su Federiko Felini i Žak Demi, te Klod Laluš.

Doživjela je međunarodnu slavu ulogom u Felinijevom filmu iz 1960. ,,La Dolce Vita”. Potom je bila dio glumačke ekipe Felinijevog ostvarenja ,,8 1/2”, kao i Demijeve ,,Lole”

Kao bogata, slobodna Madalena koja upozna reportera Marčela Mastrojanija u noćnom klubu, Eme je inkarnirala boemsku seksualnost na početku nove decenije.

Vjerovatno njen najuticajniji film bio je Oskarom nagrađen ,,Un homme et une femme”, u kom glumi sa Žan-Lujom Trentinjanom, objavljen 1966. godine i koji je osvojio to prestižno priznanje za najbolji film na stranom jeziku i najbolji originalni scenario, a Eme je bila u nominaciji za najbolju glumicu.

Izvor: Vijesti.me