Porto Novi
ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Sjutra pet filmova na tri lokacije

Sjutra, 18. juna u 18 sati u sali „Gojko Kastratović“ Crnogorske kinoteke, u okviru programa „U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava, biće prikazan film „Vilinski vrt“ u režiji Gerga Somogyvária, saopšteno je iz PR službe UnderhillFesta.

Radnja filma dešava se na periferiji Budimpešte, u samom srcu šume, gdje se krije trošna koliba. U njoj, izuzetno povezana, žive dva društvena izopštenika, 19-godišnja transrodna tinejdžerka Fanni i šezdesetogodišnji beskućnik Laci. Gost 15. UnderhillFesta je koproducent filma Oliver Sertić. Nakon projekcije filma biće organizovana panel diksusija u kojoj će učestvovati Jovan Ulićević, izvršni direktor asocijacije „Spektra“ i Iskra Đurišić, aktivistkinja. Diskusijom će moderirati Anita Stijepčević, koordinatorka programa javnog zastupanja CŽP. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije.

U okviru programa „Muzički dokumentarci u Ribnici“ 15. UnderhillFesta u 21 sat u Centru kulturnih zbivanja – Ribnica, biće prikazan film „Džoan Baez – Ja sam buka“ u režiji Karen O’Connor, Miri Navasky i Maeve O’Boyle. Film prepliće dnevničke bilješke i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa muzičarkom, borkinjom za građanska prava i aktivistkinjom Džoan Baez, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije.

Na Terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku u Podgorici u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Valerija“ rediteljke Sare Jurinčić. Ovaj hibridni dokumentarac vodi nas na putovanje u svijet bez muškaraca.

Nakon toga, takođe na terenu, u 21.20 biće prikazan film „Tijelo“ u režiji Petre Seliškar. Sniman tokom perioda od 20 godina, „Tijelo“ je osjetljivo i intimno istraživanje izvanrednog života i kompleksnog unutrašnjeg svijeta žene koja se bori sa svojim nepokolebljivim duhom da se odupre nizu rijetkih autoimunih bolesti. Nakon filma biće organizovan razgovor s rediteljkom filma koji se prikazuje u okviru regionalne selekcije.

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

U 23.00, takođe na terenu u Njegoševom parku, na 15. UnderhillFestu biće prikazan film „Šutnja razuma“ u režiji Kumjane Novakove. Forenzički video esej konstruisan kao performativno istraživanje prvog slučaja u Međunarodnom sudu u Hagu za koji je donijeta presuda za silovanje kao oblik torture i seksualnu eksploataciju kao zločin protiv čovječnosti. Film se prikazuje u okviru regionalne selekcije.

U slučaju kiše, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.