Porto Novi
ART PREPORUKA

NVU KIRJANA: Održana edukativna radionica ,,Tradicionalni instrumenti u koreografijama”

NVU Crnogorsko makedonsko prijateljstvo Kirjana je proteklog vikenda u Beranama održalo edukativnu radionicu ”Tradicionalni instrumenti u koreografijama”. Predavači: Bajsa Arifovska – diplomirana muzičarka, teoretičarka, instrumentalistkinja i članica Nacionalne Ustanove Ansambl narodnih igara i pjesama Tanec iz Skoplja i folklorni radnik, Emil Adamski  predstavili su ciljeve projekta ’’Uporedna iskustva kroz praktični rad, preporuke i smjernice za kvalitetniji razvoj kulturno umjetničkog stvaralaštva i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, tradicionalnih kulturnih i etno kulturnih osobenosti’’ koji je finansiralo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore na Konkursu za 2023. godinu. Zvanični partner projekta je Folklorni ansambl ,,Nikola Đurković” iz Kotora.

Teme koje su se obrađivale na radionici su: Makedonske tradicionalne numere iz folklornih koreografija Dračevka, Maleševka, Kopačka…  (teorija, stilovi i primjeri izvođenja), na tapanu, kavalu, gajdi, zurli, fruli, klarinetu, tamburi i violini.
-Kroz veliku pomoć u organizaciji od strane saradnika KUD ,,Duga” iz Berana, ističemo veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima i ukupnoj zainteresovanosti prisutnih (KUD ,,Duga”- Berane, KUD ,,Komovi” Andrijevica, KUD ,,Tekstilac” Bijelo Polje, učenici Gimnazije Panto Mališić i Muzičke škole Berane, kao i mnogi drugi kulturni radnici) za usavršavanjem i željom da se od profesionalaca nauče tehnike sviranja na instrumentima kojih nema u obrazovnom sistemu Crne Gore.
Ističemo da je ovakav vid stručnog usavršavanja vrlo bitan za amatersku folklornu scenu u Crnoj Gori, jer je nedostatak stručnog kadra da kvalitetno procijeni i edukuje mlade folkloraše, muzičare i menadžere u kulturno umjetničkom stvaralaštvu jedan od glavnih problema sa kojim se NVU Kirjana suočava u želji da prenese znanje iz organizacija, institucija i od profesionalnih pojedinaca iz Makedonije-saopštili su organizatori.
NVU Kirjana nastavlja i dalje  aktivnosti kojima kroz praktični rad, preporuke i smjernice za kvalitetniji razvoj kulturno umjetničkog stvaralaštva, radi aktivno na očuvanju nematerijalne kulturne baštine Crne Gore i etno kulturnih osobenosti.
 
Mn.M.
Foto: Privatna arhiva