Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NOVINE U ŠKOLAMA: Ukidaju prvo i treće tromjesečje, psihološko testiranje prilikom zapošljavanja

Jovanović, foto: Vijesti

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene zakona kojima će u crnogorskim školama biti ukinut prvi i treći klasifikacioni period, odnosno prvo i treće tromjesečje, najavila je u ,,Bojama jutra” TV Vijesti Jasna Jovanović iz resornog ministarstva.

-Naravno, postojaće obaveza redovnog ocjenjivanja učenika. Mi smo formirali radne grupe, uputili smo javni poziv nevladinim organizacijama za izmjenu krovnih zakona – kazala je Jovanović.

Ministarstvo je počelo i sa projektom postavljanja video-nadzora u osnovnim i srednjim školama u hodnicima i dvorištima škola.

-Neke škole su već iz svojih sredstava ili različitih donacija obezbijedile video nadzore. Neki sistemi su već i zastarjeli, tako da će Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija uložiti velike napore da riješimo i ovaj problem, jer je zaista potrebno – istakla je.

Od naredne školske godine počeće da rade i asistenti za sprečavanje nasilja i vandalizma.

-Taj pilot projekat trajaće od septembra 2004. do juna 2025. godine da vidimo kako će se upravo program pokazati u praksi. Takođe smo predvidjeli psihološka testiranja za ljude koji će ući u naše škole – rekla je ona.

Izvor: Portal Vijesti