Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

MPNI: U aprilu i maju 14 prijava vršnjačkog nasilja putem SOS linije

Foto: Ministarstvo prosvjete Crne Gore

Putem SOS linije za prijavljivanje vršnjačkog nasilja, tokom aprila i maja bilo je ukupno 14 prijava za koje su pokrenute procedure u skladu sa zakonom i pravilnicima, kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za MNE magazin.

Kako su dodali, obuku za program ,,Asistenti za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori” uspješno su završila 43 polaznika.

– Polaznici koji su završili obuku biće angažovani kroz pilot projekta koji će se implementirati od septembra 2024. do juna 2025.godine. Projekat će biti sproveden preko Zavoda za zapošljavanje, a nosilac projekta je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja – poručuju.

Za sve kandidate koji se odluče da učestvuju u projektu biće organizovano psihološko testiranje, imajući u vidu da se projekat sprovodi po školama u Crnoj Gori, objasnili su iz Ministarstva.

Ističu da će nadležnost asistenta u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi biti definisana u skladu sa zakonom, programom obuke u okviru samog projekta, uz podršku radne grupe i ombudsmana.

– Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u kontinuitetu brine o realizaciji nastavno-obrazovnog procesa, njegovom kvalitetu, kao i obezbjeđivanju sigurnog i podsticajnog ambijenta u školama u kojima djeca borave i uče. Svim obrazovno-vaspitnim ustanovama su poslate smjernice u kojima su naznačeni koraci za postupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja i vandalizma – kazali su.

Podsjećaju da je nedavno formirana Radna grupa za izmjene Pravilnika o vaspitnim mjerama za učenike osnovne škole.

– Predstavnici Ministarstva prosvjete ,nauke i inovacija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, nastavnika, roditelja, Sindikata prosvjete, pedagoško-psiholoških službi, direktora i zaštitnika prava građana zajednički rade na definisanju jasnih procedura kojima će se pružiti maksimalna institucionalna podrška učenicima, povećati odgovornost roditelja i adekvatno sankcionisati neprihvatljivi vidovi ponašanja – zaključili su.

N.P.